Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul, subiect tabu în Israel. Oamenii se tem să vorbească despre conflict

Războiul din Orientul Mijlociu distruge vieți, însă locuitorii din Israel se feresc să vorbească despre conflict. Israelienii se declară traumatizați, iar palestinienii se tem că vor fi arestați.

În Israel, după masacrul comis de Hamas în 7 octombrie și pe fondul ofensivei militare israeliene din Gaza, opiniile contrare sunt cenzurate. Palestinienii susțin că se tem să nu fie arestați dacă vorbesc despre război - inclusiv dacă dau like sau share pe Facebook. Iar israelienii critici, inclusiv profesorii universitari, jurnaliștii, politicienii au fost avertizați să nu discute problema. Aida Touma-Suleiman a condamnat atacul brutal al Hamas asupra israelienilor, însă spune că este împiedicată să își exprime compasiunea față de palestinienii din Gaza. 

Aida Touma-Suleiman, politician arabo-israelian: ”Nu mai ies la plimbare cu nepoții mei pentru că nu vreau să știe nimeni că sunt nepoții mei. Există o animozitate uriașă față de oricine îndrăznește să protesteze față de acest război, sau chiar să arate un pic de empatie pentru ceea ce se întâmplă în Gaza. Nu avem voie să plângem pentru niciun copil palestinian care este ucis acolo.” 

Mai multe persoane au fost arestate

În februarie anul trecut, o grupă de lucru destinată monitorizării discursului urii la adresa statului Israel a fost înființată de ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir. Iar în ultimele săptămâni instanțele israeliene au confirmat arestarea celor acuzați de încălcarea legii. Judecătorii spun că este necesar, având în vedere că țara se află în război. Palestinianul Amir Badran și israelianul Itamar Avneri sunt aliați politici. Ei își doresc o abordare comună pentru combaterea fricii și urii care au deteriorat puternic legăturile dintre cele două comunități. 

Amir Badran, Jewish Arab partnership guard: ”Toți se tem. Evreii și arabii se tem, dar arabii sunt încă amenințați. Sunt arestați mulți tineri și nu numai pentru acțiuni minore de pe rețelele sociale. Dacă dau un <Like>, sau pun o poză, sunt considerați imediat teroriști sau suporteri ai Hamas.”

Itamar Avneri, Jewish Arab partnership guard: ”Evreii sunt foarte încordați. Se tem. Le este foarte, foarte frică. Este război în Gaza. Oamenii sunt, de asemenea, neliniștiți și există tensiune între evreii și arabii din Israel. E normal, dar încercăm să scădem tensiunea, încercăm să o calmăm și să prevenim orice violențe.”

Un oficial al guvernului israelian a declarat pentru Euronews că țara sa monitorizează orice incitare și investighează fiecare caz. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE