Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 400 de oficiali americani au semnat o scrisoare prin care îi cer lui Biden să solicite o încetare a focului în Fâșia Gaza

Peste 400 de persoane numite politic și membri ai personalului din aproximativ 40 de agenții guvernamentale americane i-au trimis marți o scrisoare președintelui Biden în care protestează în legătură cu sprijinul acordat de acesta Israelului în războiul din Gaza, notează The New York Times.

Semnatarii scrisorii îi solicită președintelui să ceară o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza și să facă presiuni asupra Israelului pentru a permite accesul ajutorului umanitar în teritoriu. Aceasta nu este prima scrisoare de acest fel. Mai mulți oficiali i-au trimis secretarului de stat,  Antony J. Blinken trei documente similare, semnate inclusiv de angajați ai Departamentului de Stat.

Semnatarii scrisorii de marți sunt anonimi, din "preocupare pentru siguranța noastră personală și riscul de a ne pierde locurile de muncă".

Semnatarii cer o încetare imadiată a focului

Administrația Biden a început recent să își exprime îngrijorarea cu privire la numărul mare de civili palestinieni uciși, îndemnând Israelul să dea dovadă de reținere.

"Îi cerem președintelui Biden să ceară urgent o încetare a focului; și să ceară stoparea conflictului actual prin asigurarea eliberării imediate a ostaticilor israelieni și a palestinienilor deținuți arbitrar; restabilirea apei, a combustibilului, a electricității și a altor servicii de bază în Gaza; și intrarea unui ajutor umanitar adecvat în Fâșia Gaza", se arată în scrisoare.

Unii dintre semnatari au contribuit la campania lui Biden din 2020 și au declarat că sunt îngrijorați de faptul că sprijinul administrației pentru războiul din Gaza intră în conflict cu poziția alegătorilor democrați pe această temă.

"Majoritatea covârșitoare a americanilor sprijină o încetare a focului", se afirmă în scrisoare, făcând trimitere la un sondaj din octombrie care arată că 66% dintre americani, inclusiv 80% dintre democrați, cred că Statele Unite ar trebui să facă presiuni asupra Israelului pentru o încetare a focului.

"În plus, americanii nu vor ca armata să fie atrasă într-un alt război costisitor și fără sens în Orientul Mijlociu".

Biden și Blinken, la fel ca și conducerea Israelului, spun că se opun unei încetări a focului, pe motiv că aceasta ar cruța Hamas și i-ar permite să se reconstituie pentru viitoarele atacuri. În schimb, ei au cerut "pauze", întreruperi scurte ale luptelor, pentru a permite misiuni umanitare în Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE