Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 40. Soldații israelieni au intrat în cel mai mare spital din Gaza

Soldații israelieni au intrat în Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza. Anunțul a fost făcut de armata de la Tel Aviv care le-a cerut teroriștilor Hamas care se ascund în spital să se predea. Și Statele Unite au confirmat că Hamas folosește cel mai mare spital din Gaza în scop militar.

Nu există date exacte despre câți oameni se află în spitalul Al-Shifa. Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre peste o mie de pacienți și angajați, pe lângă trei mii de civili. Iar Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, spune că în spital s-ar afla cel puțin 2300 de oameni. Armata israeliană a intrat în clădire după mai mult de zece zile de lupte grele. Autoritățile de la Tel Aviv susțin că, în această perioadă, le-a oferit civililor posibilitatea să plece.

Atât Israelul, cât și SUA susțin că centrul de comandă al teroriștilor este amenajat în tunelurile săpate sub spitalul Al-Shifa. Hamasul neagă acuzațiile.

Urmărește evenimentele din ziua 39 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Peste 11.300 de palestinieni au fost uciși în loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza din 7 octombrie. În Israel, bilanțul oficial al victimelor atacurilor Hamas se ridică la peste 1.200 de morți.
  • Oficialii israelieni din domeniul apărării spun că au fost de acord să permită transportul de combustibil în Fâșia Gaza pentru operațiuni umanitare, relatează Associated Press. Este pentru prima dată când Israelul a permis intrarea de combustibil în teritoriu din 7 octombrie. ONU a precizat că combustibilul va fi "folosit exclusiv pentru a face să funcționeze camioanele pentru distribuirea ajutorului umanitar care sosește" și că "acest lucru reprezintă o fracțiune din necesarul de combustibil pentru operațiunile umanitare".
  • Consiliul de Securitate al ONU negociază o nouă rezoluție care cere "pauze umanitare extinse imediate" în întreaga Fâșie Gaza, dar nu face nicio mențiune despre o încetare a focului, potrivit Associated Press.
15/11/2023 , 12:07

Oficiali de rang înalt ai ONU, "îngroziți" de raidul israelian "profund îngrijorător" asupra spitalului al-Shifa

"Spitalele nu sunt câmpuri de luptă", afirmă șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, pe contul său X.

El a adăugat că este "îngrozit" de asaltul israelian asupra spitalului al-Shifa din Gaza.

În plus, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a scris pe X că "rapoartele privind incursiunea militară în spitalul al-Shifa sunt profund îngrijorătoare".

"Am pierdut din nou contactul cu personalul medical de la spital. Suntem extrem de îngrijorați pentru siguranța lor și a pacienților lor".

15/11/2023 , 08:31

Directorul executiv al UNICEF: Situația din Gaza este "devastatoare"

Catherine Russell spune că nu există "niciun loc sigur" pentru cei un milion de copii din Gaza.

"Părțile implicate în conflict comit încălcări grave împotriva copiilor; acestea includ ucideri, mutilări, răpiri, atacuri asupra școlilor și spitalelor, precum și refuzul accesului umanitar - toate acestea sunt condamnate de UNICEF", a declarat aceasta după o vizită în enclava asediată.

"Mulți copii sunt dați dispăruți și se crede că sunt îngropați sub dărâmăturile clădirilor și caselor prăbușite, rezultatul tragic al folosirii armelor explozive în zonele populate".

În plus, directorul executiv al UNICEF a declarat că multe persoane, inclusiv personalul agenției, trăiesc în adăposturi supraaglomerate, cu "foarte puțină apă, mâncare sau condiții sanitare decente - condiții care ar putea duce la apariția unor focare de boală".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE