Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apple depășește Samsung și devine cel mai mare producător de smartphone-uri din lume

După ce a fost, timp de 12 ani, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, Samsung a fost detronat de marele rival Apple, în sfârșit.

Apple a fost lider la capitolele profit și la venituri generale, timp de mulți ani, însă, în 2023, a ajuns pe primul loc și în ceea ce privește volumul de vânzări.

Apple a depășit Samsung la volumul de vânzări din 2023

Astfel, în anul recent încheiat, Apple a devenit principalul producător de telefoane la nivel mondial, în ceea ce privește volumul vânzărilor, în contextul în care consumatorii devin mai pretențioși. Pe măsură ce tehnologia devine din ce în ce mai matură, consumatorii își cumpără telefoane noi mai rar decât o făceau înainte, însă aleg telefoane cu prețuri mai mari datorită durabilității și calității lor, așa cum arată Financial Times.

Apple, care produce celebrele telefoane iPhone, a fost singurul mare producător de telefoane mobile care a înregistrat o creștere a numărului de unități în anul 2023, conform unui studiu al IDC. Vânzările companiei americane au crescut, anul trecut, cu 3,7% și au ajuns la 234,6 milioane. Samsung a avut 226,6 milioane, adică o scădere cu 13,6% a livrărilor.

Paradoxal, anul 2023 a fost anul cel mai slab din ultimul deceniu, pe piața de smartphone-uri, cu o scădere generală de 3,2%, adică un total de 1,17 miliarde de bucăți, conform aceluiași studiu.

"Anul trecut, Samsung s-a concentrat mai mult pe segmentul de mijloc și vârf de gamă, pentru rentabilitatea crescută. A pierdut însă cota în segmentul low-end al pieței", după cum a declarat Amber Liu, managerul gupului de cercetare Canalys, citat de Euronews.com.

Gigantul sud-coreean a avut concurență sporită din partea producătorilor chinezi de gamă inferioară, precum Xiaomi, Oppo sau Transsion, care au acaparat, de exemplu, piața africană de smartphone-uri.

Potrivit studiilor IDC, Apple a avut o cotă de piață de 20,1%, în 2023, în ceea ce privește livrările, în timp ce Samsung a ajuns la 19,4%, iar Xiaomi, la 12,5%. Oppo a avut o cotă de piață de 8,8%, iar Transsion a deținut 8,1%. Cel de la Transsion, prin intermediul mărcilor Tecno, Infinix și itel, a înregistrat o creștere de 30,8% anul trecut.

Pe piața din China, Apple le oferă clienților o reducere pe termen limitat la unele dintre cele mai recente modele de iPhone. Măsura este una neobișnuită și vine ca urmare a scăderii vânzărilor în regiune în ultimele trimestre și a faptului că rivalii locali, printre care și Huawei, au câștigat cotă de piață. Cu toate acestea, la nivel global, vânzările de iPhone și-au revenit cu 11,6% în ultimul trimestru din 2023, ca urmare a lansării din septembrie a ultimelor modele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE