Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul pentru care noul iPhone costă mai mult în UE decât în SUA

Compania americană Apple este cunoscută pe piața gadgeturilor pentru faptul că produce telefoane inteligente la prețuri piperate, iar recent lansatul iPhone 15 Pro Max nu reprezintă o excepție. Pe piața din Statele Unite, smartphone-ul costă nu mai puțin de 1.199 de dolari, utilizatorii din Uniunea Europeană trebuie să plătească mai mulți bani pentru a deține un model de top, relatează Euronews.com.

Pe piața europeană, noul iPhone 15 Pro Max are un preț de pornire de 1.131 de euro, în condițiile în care a fost scos la vânzare săptămâna trecută. Noul telefon lansat de Apple este mai scump cu aproape 9% față de versiunea de anul trecut.

Prețul unui iPhone 15 Pro Max variază în magazine, în funcție de țara din care este achiziționat dispozitivul, însă, de regulă, este mai mare decât cel perceput în Statele Unite. De exemplu, în Franța, un iPhone 15 Pro Max are un preț de pornire de 1.479 de euro. În Germania costă 1.449 euro, în vreme ce în Italia poate fi cumpărat cu 1.489 euro.

De altfel, prețurile diferă și când vine vorba de telefoanele mai accesibile din gama Apple. În Statele Unite, un model de iPhone 15 poate fi cumpărat cu echivalentul a 754.18 euro. Același telefon este vândut în Franța cu 969 de euro, în Germania cu 949 euro, iar în Italia cu 979 euro.

Ce prețuri au noile modele de iPhone în Franța comparativ cu SUA

Până să luați în calcul o vacanță în Statele Unite, în ideea de a cumpăra un nou iPhone, ar fi bine să vă faceți câteva calcule în prealabil.

Noile modele de iPhone sunt mai scumpe în UE din cauza TVA-ului în mod special, precum și altor taxe aplicate după achiziționarea dispozitivului din Statele Unite. Taxele variază în funcție de stat, însă, în general, sunt cuprinse între 2,9% și 7,25%.

Dacă luați în calcul să cumpărați un iPhone 15 Pro Max din Washington DC, unde taxa la vânzarea unui astfel de dispozitiv este de 6%, veți plăti suplimentar de 71,94 dolari (67,90 euro). În schimb, în Los Angeles, nivelul de fiscalizare este mai ridicat, iar astfel cumpărarea acestui telefon ar implica un cost suplimentar de 113,91 dolari (107,52 euro).

În consecință, un client din Los Angeles va economisi 239,74 euro la cumpărarea celui mai scump telefon Apple, comparativ cu un client din Franța.

Diferența de preț dintre SUA și UE nu este un fenomen semnalat doar în cazul noii generații de produse Apple. La momentul lansării iPhone X în anul 2017, utilizatorii platformei Twitter au glumit că ar fi mai ieftin să iei avionul până în SUA pentru a cumpăra telefonul inteligent, decât îl achiziționezi din Europa. Chiar dacă organizarea unei vacanțe în SUA ar putea fi un pretext bun, în realitate lucrurile se pot complica.

Ce taxe vamale sunt plătite în UE pentru bunurile cu valoare ridicată

Din punct de vedere legal, sunteți obligat să plătiți taxe vamale atunci când reintroduceți în UE obiecte de valoare.

În cazul unei călătorii cu avionul sau cu vaporul, trebuie să declarați bunurile care depășesc suma de 430 de euro. Pentru alte modalități de transport, acest prag este de 300 de euro. Prin urmare, dacă v-ați întoarce cu avionul din SUA în Franța, taxele vamale pentru iPhone 15 Pro Max ar depăși 200 de euro. Dacă luați în calcul și costurile suplimentare pentru călătoria în SUA, este puțin probabil să faceți vreo economie.

Astfel, motivul pentru care telefoanele iPhone sunt mai scumpe în Europa nu este clar în totalitate.

Explicația Apple pentru prețurile mai mari practicate în Europa

Pentru a aborda acest subiect în anul 2016, compania Apple a anunțat că stabilește prețurile produselor la nivel internațional, pe baza unor factori, cum ar fi ”ratele de schimb valutar, legile locale de import, practicile de afaceri, taxele și costul de a face afaceri".

"Acești factori diferă de la o regiune la alta și în timp, astfel încât prețurile internaționale nu sunt întotdeauna comparabile cu prețurile de vânzare cu amănuntul sugerate în SUA", a precizat Apple.

Cu toate acestea, chiar dacă Apple îi face pe consumatori să plătească mai mult pentru a acoperi taxele de funcționare suplimentare, acest lucru nu pare să afecteze succesul companiei.

Modelele iPhone reprezintă aproximativ 25% din vânzările de smartphone-uri în UE, fiind depășite doar de terminalele produse de compania sud-coreeană Samsung.

Ținând cont că inflația rămâne ridicată în Europa, rămâne de văzut cum vor reacționa fanii Apple la noua gamă de produse.

La nivel global, firma de investiții Wedbush a raportat că precomenzile pentru gama iPhone 15 au fost cu 10% până la 12% mai mari decât se așteptau, ceea ce ar putea duce la o penurie de iPhone 15 Pro Max.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE