Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aplicația TikTok ar putea fi amendată pentru procesarea datelor copiilor din UE

Aplicația TikTok riscă să fie amendată pentru modul în care a gestionat datele copiilor în Uniunea Europeană, în urma unei decizii adoptate de Comitetul european pentru protecția datelor (CEPD), relatează Euronews.com.

În aceste condiții, Comisia pentru protecția datelor din Irlanda va putea să aplice o sancțiune financiară în decurs de o lună. De asemenea, alte autorități pentru protecția datelor din UE au avut obiecții în legătură cu acest caz.

Instituția irlandeză de reglementare este principala autoritate de protecție a datelor din UE în procedurile împotriva TikTok, deoarece sediul al companiei în UE se află la Dublin.

Decizia are legătură cu o anchetă demarată în anul 2021 pentru a stabili dacă TikTok a încălcat normele UE privind protecția datelor (GDPR), prin faptul că nu a reușit să se asigure că procesele sale de verificare a vârstei protejează suficient de mult confidențialitatea copiilor cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani.

De asemenea, este investigat și nivelul de transparență al TikTok cu privire la modul în care procesează datele copiilor.

Potrivit sursei citate, platforma de socializare deținută de chinezi este utilizată de peste 150 de milioane de persoane în Europa. Compania sa mamă, ByteDance, a raportat venituri de 80 de miliarde de dolari (72,6 miliarde de euro) în 2022. Valoarea amenzii este încă necunoscută.

Hotărârea a fost adoptată în contextul în care TikTok a anunțat vineri noi măsuri pentru a se asigura că se conformează legislației UE pentru reglementarea Big Tech, Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA). Legea impune noi cerințe platformelor pentru a proteja mai bine utilizatorii online, printr-o mai bună supraveghere a conținutului și prin asigurarea unul nivel mai ridicat de transparență în ceea ce privește utilizarea datelor cu caracter personal.

În luna iulie 2023, comisarul european Thierry Breton a afirmat că TikTok trebuie să ia mai multe măsuri pentru a se pregăti de DSA, după ce aplicația a efectuat un "test de rezistență" privind noile norme.

În luna aprilie, TikTok a fost amendată cu 12,7 milioane de lire sterline (14,7 milioane de euro) de către autoritatea britanică de supraveghere a datelor pentru prelucrarea ilegală a datelor copiilor, una dintre cele mai mari sancțiuni de acest tip.

Decizia finală privind sancțiunea care va fi emisă de Comisia irlandeză pentru protecția datelor este așteptată să fie anunțată în septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE