Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Anonimul” e deja celebru. Peste 4.000 de turiști, prezenți la festivalul de film din Delta Dunării

În satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, timp de o săptămână, 4.000 de turiști, în cea mai mare parte cinefili, iau parte la unul dintre cele mai iubite evenimente cinematografice din România: Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL.

În competiția de anul acesta de la secțiunea de scurtmetraj, sunt opt regizoare. Organizatorii spun că acest lucru este o premieră.

Despre satul Sfântu Gheorghe, ai putea spune că este uitat la marginea lumii, acolo unde doar apele decid viața localnicilor. Și, într-un fel, chiar așa este. Cei aproximativ 400 de localnici depind de mersul anotimpurilor, de brațul Dunării care se varsă în mare și care, pe timp de iarnă, îngheață.

Toate se schimbă în sat, cel puțin, o dată pe an: în luna august. Pentru că în vechea așezare de pescari, la Sfântu Gheorghe, de douăzeci de ani, mii de pasionați de cinematografie animează complet spațiul: proiecții de film în aer liber, actori, regizori, cineaști din toată lumea se bucură deopotrivă de festival, dar și de natura uimitoare din jur.

În urmă cu 20 de ani în acest loc nu existau nici cabane, nici căsuțe, nici măcar cinematograf. Băstinașii erau cei care îi primeau pe turiști în casele lor. 20 de ani mai târziu, satul Sfântu Gheorghe, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, s-a transformat într-un oraș al cinematografiei.

Spectatorii prezenți la Anonimul decid câștigătorii la categoriile de film internațional

Anul acesta, în competiția pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, sunt 12 pelicule. Opt dintre ele sunt regizate de femei. Este o premieră în istoria festivalului din Deltă.

Mădălina Craiu, actriță: „Sunt foarte multe regizoare talentate. Evident că o să vorbesc despre regizoarea mea pentru că sunt mândră tare. Este primul film regizat de Dana Rogoz și din punctul meu de vedere am făcut o treabă foarte bună toti, așa că vă invităm să îl vedeți”.

Ionuț Mareș, selecționerul Competiției de Scurtmetraj Ficțiune și Animație: „Lucrurile se schimbă și în cinematografia română. Tot mai multe adolescente își propun să facă film, intră la regie. În viitor vom avea tot mai multe filme și de lungmetraj făcute de cineaste și ăsta e un lucru bun. Vom lua contact cu subiecte și teme care nu au fost abordate. Asta nu poate decât să îmbogățească cinemaul românesc”.

Miruna Berescu, Directorul Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul: „E ceva muncă în spatele acestui festival ca el să arate așa, dar noi nu ne plângem. Noi, ca festival, nu am face mare lucru într-o sală de cinema sau într-un camping fără acest public de care suntem extrem de atașati și pe care îl avem foarte aproape”.

Un lucru inedit în cadrul festivalului de film este că publicul prezent la Sfântu Gheorghe este cel care decide câștigătorii la categoriile de film internațional. Ediția de anul acesta Anonimul se încheie duminică, 20 august 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE