Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajații guvernului olandez, descurajați să folosească aplicații precum TikTok

Țările de Jos intenționează să împiedice angajații din administrația centrală să aibă instalate pe telefoanele de serviciu aplicații, inclusiv popularul serviciu de partajare video TikTok, pe fondul preocupărilor legate de securitatea datelor. 

Colectarea de date relevante pentru securitatea națională

Țări precum Statele Unite și Marea Britanie, precum și puterea executivă a Uniunii Europene, au interzis utilizarea TikTok pe telefoanele angajaților guvernamentali, de teamă că proprietarul chinez, ByteDance, ar putea împărtăși datele utilizatorilor cu guvernul autoritar de la Beijing.

"Pentru funcționarii publici angajați de guvernul național, este descurajat imediat să aibă aplicații din țări cu un program cibernetic ofensiv împotriva Olandei și/sau a intereselor olandeze instalate și utilizate pe dispozitivele mobile de lucru", a declarat marți guvernul într-un comunicat. Noua politică a venit după ce legislatorii au întrebat dacă este posibil să interzică personalului din administrația centrală să folosească aplicația pe dispozitivele de lucru.

Sfatul vine în urma unei evaluări a agenției naționale de informații AIVD, care a avertizat că aplicațiile din astfel de țări - care includ China, Rusia, Coreea de Nord și Iran - "prezintă un risc sporit de spionaj".

O lege pe care China a implementat-o în 2017 obligă companiile să furnizeze guvernului orice date personale relevante pentru securitatea națională a țării. Nu există nicio dovadă că TikTok a predat astfel de date, dar temerile abundă din cauza cantității mari de date ale utilizatorilor pe care le colectează. 

Limitarea influenței Chinei

Alexandra van Huffelen, ministrul olandez pentru Digitalizare, a declarat într-o declarație că noua politică "merge dincolo de descurajarea unei aplicații. Optăm pentru o soluție structurală în care funcționarii din administrația centrală pot avea încredere în activitatea lor într-o lume digitală".

Guvernul a precizat că intenționează să acționeze rapid pentru a configura toate dispozitivele mobile oferite personalului din administrația centrală "astfel încât să poată fi instalate și utilizate doar aplicațiile, software-ul și/sau funcționalitățile permise în prealabil".

Decizia vine la două săptămâni după ce guvernul olandez a înfuriat Beijingul anunțând că plănuiește să impună restricții suplimentare la exportul de mașini care produc cipuri avansate pentru procesoare, alăturându-se astfel unui demers american care vizează limitarea accesului Chinei la materialele folosite pentru fabricarea acestor cipuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE