Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist: Cum ar putea răspunde Moscova după ce MAE a expulzat un diplomat rus din România

După ce Ministerul Afacerilor Externe a transmis că un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat persona non grata și expulzat din țară, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a spus că „Rusia va da un răspuns adecvat”. Ce ar presupune acest răspuns, de fapt, și cum ar putea reacționa Moscova, a detaliat politologul Cristian Pîrvulescu în platoul Euronews România.

Diplomat rus, indezirabil în România. Rusia promite „un răspuns adecvat”

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Așa se întâmplă de fiecare dată. (n.r. Ce presupune acest răspuns?) Că va fi vorba de cel puțin o persoană de la Ambasada României de la Moscova sau de la vreun consulat care va fi declarată persona non grata, de obicei așa se întâmplă. Ăsta este răspunsul adecvat pe care îl dau (...)”.

Potrivit MAE, decizia a fost luată deoarece activitățile diplomatului rus contraveneau prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Totodată, e de precizat că un român a fost arestat pentru trădare după ce ar fi trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

M-am uitat pe Convenția de la Viena și am văzut la articolul 23, care face referire la persona non grata, ar putea intra aici acțiunile de spionaj?

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Sunt absolut convins. V-am spus, eu le leg de ceea ce s-a întâmplat la Tulcea. Cred că este persoana care a primit respectivele informații și ăsta este motivul pentru care a fost trimis afară, în momentul în care s-a dezvăluit că o anumită persoană a făcut sau a încercat să facă spionaj pentru Rusia... Pentru că, înțeleg, nu că a fost recrutat, ci că s-a pus la dispoziția rușilor și, cum vă spuneam, mă aștept să fie și alții care să facă lucrul ăsta pentru că, din nefericire, mulți cred că în felul acesta pot să își dovedească atașamentul față de un anume set de valori pe care le cred îndreptățite, spre exemplu.

E un act de trădare, evident, pentru că este îndreptat împotriva intereselor țării, dar cum vă spuneam, trebuie demonstrat (...). Altfel spus, chiar dacă serviciile secrete, DIICOT-ul acuză, vreau să văd o demonstrație indubitabilă. Am dreptul să am propriile mele îndoieli în ceea ce privește astfel de lucruri, deși sunt convins că Rusia face toate eforturile să submineze interesele României”.

„Vă dați seama, nu vorbim de un autentic agent de informații, pentru că nu astfel lucra un agent de informații. Este un individ care a crezut că în felul acesta se face util Rusiei din motive pe care, poate, ar fi bine să ni le dezvăluie pentru că ar fi interesant să înțelegem care este profilul unei astfel de personaj”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE