Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă „persona non grata” și cine poate fi vizat de o astfel de măsură

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat vineri că un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat persona non grata și expulzat din țară. Nu este pentru prima dată când MAE ia o astfel de decizie. În 2022 România a expulzat 10 diplomați ruși, în contextul în care mai multe state au acționat în mod similar după masacrul de la Bucea.

Ce înseamnă „persona non grata”?

Expresia „persona non grata” provine din limba latină și înseamnă literar „persoană nedorită”. În sens diplomatic, termenul se referă la o persoană a cărei intrare sau ședere într-o anumită țară este interzisă de către țara respectivă.

Denumirea a primit sens diplomatic la Convenția de la Viena din 1961 pentru relații diplomatice. În conformitate cu articolul 9 din tratat, o țară poate declara „persona non grata” orice membru al personalului diplomatic „în orice moment și fără a fi nevoită să își explice decizia”.

Diplomații străini beneficiază de imunitate diplomatică iar decizia expulzării este cea mai gravă măsură pe care un stat o poate lua. „Persona non grata” se poate aplica, de asemenea anticipativ, persoanelor care nu au intrat încă într-o țară.

Deoarece statele care declară pe cineva „persona non grata” nu sunt obligate să dea o explicație pentru o astfel de măsură, desemnările au fost făcute pentru o gamă largă de motive. În principal, a fost folosită simbolic, ca o modalitate prin care o țară își arată nemulțumirea față de acțiunile unei alte țări sau entități. De asemenea, a fost folosită pentru a expulza diplomați acuzați de spionaj. Mai trebuie spus și că măsura nu se aplică exclusiv diplomaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE