Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Român arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acuzat că a trimis imagini cu obiective militare NATO

Un român a fost arestat pentru trădare după ce ar fi trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

24/05/2024 , 13:21

MAE: Un diplomat al Ambasadei Rusiei, expulzat din România

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat vineri că un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat persona non grata și expulzat din țară.

Potrivit MAE, decizia a fost luată deoarece activitățile diplomatului rus contraveneau prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Conform declarațiilor oficiale, aceste informații au fost comunicate părții ruse în data de 24 mai 2024, în cadrul unei întâlniri la sediul MAE, unde însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse la București a fost convocat din ordinul ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Nu se știe până în acest moment dacă decizia MAE este legată de cazul românului acuzat de trădare în favoarea Rusiei.

Ce spune DIICOT despre românul acuzat de trădare

DIICOT transmite, într-un comunicat de presă, că ”începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă.”

Procurorii au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

General în rezervă: ”Nu este o surpriză. Suntem un stat în apropierea unui conflict”

Virgil Bălăceanu, general în rezervă, a comentat pentru Euronews România cazul românului acuzat de trădare în favoarea Rusiei.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: ”Dacă se confirmă cazul înseamnă că instituțiile statului și-au făcut și își fac în continuare datoria. Sunt lucruri pe care trebuia să la avem în vedere și să ne așteptăm la ele ținând seama că suntem nu deloc departe de o zonă de conflict. Intereseul Federației Ruse pentru a obține informații din România, mai ales că România nu divulgă date concrete cu privire la ajutor, la tranzitarea teritoriului României, poate să ducă la amplificarea unei asemenea acțiuni.

Posibil să apară și o reacție a Kremlinului, o reacție în primul rând de dezmințire. Importaent e să fim conștienți că lucrurile acestea se întâmplă și se vor întâmpla și să avem o capacitate cât mai bună ca să contracarăm. Suntem un stat în apropierea unui conflict, sunt la granița de est a NATO, suntem principalul în statul de sud-est al NATO și lucrurile acestea nu trebuie să ne surprindă, dar ele nici nu pot duce la o escaladare a unor tensiuni.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE