Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Rusia promite ”un răspuns adecvat”, după ce MAE a anunțat expulzarea unui diplomat rus din România

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat vineri că un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat persona non grata și expulzat din țară. Maria Zaharova, purtăroarea de cuvânt a MAE rus, a spus că "Rusia va da un răspuns adecvat.

Potrivit MAE, decizia a fost luată deoarece activitățile diplomatului rus contraveneau prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Conform declarațiilor oficiale, aceste informații au fost comunicate părții ruse în data de 24 mai 2024, în cadrul unei întâlniri la sediul MAE, unde însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse la București a fost convocat din ordinul ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

24/05/2024 , 17:54

Ambasada rusă respinge acuzațiile

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Ambasada Rusiei la București a răspuns la decizia MAE de expulzare a diplomatului rus:

”La 24 mai a.c, însărcinatului cu afaceri al Federației Ruse la MAE al României i-a fost înmânată o notă verbală prin care se notifică decizia autorităților române de a declara persona non grata un diplomat rus sub pretextul unei activități incompatibile cu statutul diplomatic.

Această măsură, îndreptată către o degradare ulterioară a relațiilor bilaterale dintre țările noastre, nu poate decât să provoace regret.

În activitatea sa Ambasada urmează în mod strict prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961 și respinge categoric toate acuzațiile nemotivate împotriva diplomatului său.

Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns.”

24/05/2024 , 16:13

Rusia promite ”un răspuns adecvat”, după expulzarea diplomatului de la Ambasada Rusiei

Moscova va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei din România, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit media de stat ruse, între care Rossiiskaia Gazeta, Izvestia şi RBC, care citează agenţia oficială de presă RIA Novosti.

"Rusia va da un răspuns adecvat", a afirmat Zaharova, citată de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Fost ministru de Externe: ”Notificarea în legătură cu ridicarea acreditării nu se motivează”

Într-o intervenție telefonică la Euronews România, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat că decizia de ridicare a acreditării unui diplomat nu trebuie motivată

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ”Convențiile de la Viena reglementează dreptul diplomatic și consular. De la modalitatea în care se operaționealizează relațiile diplomatice, până la statutul personalului diplomatic acreditat. Temele care ar putea face obiectul ridicării acreditării sunt cele care sunt legate de activități incompatibile cu un statut foarte clar și extrem de bine detaliat în ceea ce privește ce poate să facă și ce nu poate să facă un diplomat într-un stat în care este acreditat.”

”În 48 de ore, trebuie să părăsească teritoriul statului în care a funcționat”

Trebuie înțeles faptul că, din această perspectivă, este dreptul suveran al unui stat ca, pe baza datelor interne pe care le deține, să declare incompatibil un diplomat. Notificarea în legătură cu ridicarea acreditării nu se motivează. Nu există vreo variantă în care, la un moment dat, instituția abilitată - Ministerul de Externe - să fie pusă în situația de a motiva sau de a argumenta într-un fel sau altul.

În momentul în care se constată, perfect argumentat, faptul că un diplomat și-a depășit calitatea în exercițiul activității sale se declară persoană non grata și părăsește în 48 de ore teritoriul statului în care a funcționat. Din acest punct de vedere, nu există nicio formulă de negociere sau de balans în legătură cu statul care are obligația să își reprimească diplomații la post.

Român arestat pentru trădare în favoarea Rusiei

Informația vine în contextul în care, tot vineri, DIICOT a informat că un român a fost arestat pentru trădare după ce ar fi trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

DIICOT transmite, într-un comunicat de presă, că ”începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă.”

Nu se știe până în acest moment dacă decizia MAE este legată de cazul românului acuzat de trădare în favoarea Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE