Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri europarlamentare 2024. Multe organizații cer scăderea vârstei de vot la 16 ani în UE

În multe dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene, tinerii cu vârsta de 16 ani nu numai că studiază, ci și încep să lucreze și să plătească impozite.

Mulți dintre ei sunt, de asemenea, implicați în activism social și politic. Dar ceea ce majoritatea nu pot face este să voteze.

Forumul European al Tineretului continuă să lupte pentru a reduce vârsta de vot la 16 ani, așa cum o face de mai bine de un deceniu.

Președintele forumului, care are 28 de ani, spune că o astfel de decizie la nivelul Uniunii Europene ar fi o bună modalitate de consolidare a democrației.

”Avem ocazia, cu ajutorul educatorilor și profesorilor, să-i ghidăm pe tineri prin procesul electoral, să-i învățăm cum funcționează democrația și să-i îndemnăm efectiv să meargă la vot. Știm, de asemenea, că atunci când tinerii încep să voteze la vârste fragede, sunt mai multe șanse să continue să voteze mai târziu în viața lor.”, a declarat María Rodríguez Alcázar, președinte al forumului european al tineretului.

Țările care pot vota la 16 ani, în Europa

Unele persoane cu vârsta sub 18 ani își pot exercita deja acest drept de vot la alegerile europene din iunie. Vârsta minimă de vot este stabilită pentru 16 ani în Austria, Germania, Malta și Belgia și 17 ani în Grecia.

Numai 6 persoane sub 30 de ani au fost alese, în 2019, în actualul Parlament European. Una dintre ele era socialista spaniolă Alicia Homs Ginel, care avea 25 de ani la acea vreme. Ea este de acord cu reducerea vârstei de vot și vede tinerii drept gardieni ai proiectului european.

Programul educațional Erasmus, eliminarea taxelor de roaming și abonamentul de tren Interail au fost câteva politici pe care acest deputat le-a subliniat ca fiind deosebit de importante pentru viața de zi cu zi a tinerilor.

Acum, în calitate de vicepreședintă a Comisiei pentru locuri de muncă și afaceri sociale, eurodeputata consideră că o nouă directivă pentru stagii mai bune este o prioritate. Iar tinerii au, de asemenea, cereri clare pentru partidele politice care sunt în campanie.

”Trebuie să vorbească despre ocuparea forței de muncă, locuințe, sănătate mintală, cum să combatem criza climatică, dar și despre cum să acordăm mai mult spațiu în democrație tinerilor.”, a mai spus María Rodríguez Alcázar.

Pentru tinerii care s-ar putea gândi să candideze la următoarele alegeri, este important să știe că o pot face începând cu vârsta de 18 ani doar în 15 state membre.

Aceștia trebuie să aibă vârsta de 21 de ani în Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Irlanda, Lituania, Letonia, Polonia și Slovacia. În România, candidații trebuie să aibă 23 de ani, în timp ce pragul este de 25 de ani în Italia și Grecia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE