Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agava, soluție la seceta din California. Planta ar putea fi soluția pentru agricultorii și producătorii de băuturi alcoolice

Plantele de agave ar putea să fie soluția pentru agricultorii și producătorii de băuturi alcoolice din California afectați de seceta extremă. Spre deosebire de alte culturi, cea de agave se descurcă foarte bine aproape fără apă. Iar astfel de culturi ar avea succes în California, stat care limitează folosirea resurselor subterane de apă. 

Ploile și ninsorile din timpul iernii au pus capăt unei perioade de secetă de trei ani în California, dar nu au fost de ajuns. Nimeni nu se îndoiește că vor mai fi astfel de perioade, iar fermierii caută de zor culturi noi care au nevoie de mai puțină apă.

Leo Ortega, mic producător de agava: ”Pe măsură ce trece timpul și dacă vom continua să avem deficit de apă, în zone în care există umiditate atmosferică, aceasta (n.r. cultura de agave) ar putea efectiv completa alte culturi care au nevoie de multă apă.”

În paralel cu astfel de inițiative, fabricile de băuturi alcoolice din California caută să producă din ce în ce mai mult, ținând cont de cererea de băuturi alcoolice care a crescut după pandemie. Deși planta de agave nu este cultivată pe scară largă în California și ar dura ani de zile să se întâmple așa, distilatorii locali sunt optimiști.

Sean Venus, proprietarul Venus Spirits: ”Mereu va exista cerere. Cel mai mare obstacol este numărul mic de culturi de agave. Grație fermierilor care intră pe piață în următorii câțiva ani, vor fi mai multe (n.r. astfel de culturi). Cred totuși că cererea depășește oferta.”

Sean Venus spune că în 2014, când și-a început activitatea, în toată țara erau doar trei fabrici de alcool produs din agave. Acum, în Statele Unite, sunt aproape 100 de astfel de producători. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE