Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Modificările apărute la Legea Porcului. Ministrul Agriculturii: Porcii crescuți în gospodării vor putea fi vânduți în perioada sărbătorilor de Crăciun

Porcii crescuţi în gospodării vor putea fi valorificaţi în perioada sărbătorilor de Crăciun, în baza unei adeverinţe emise de medicul veterinar, a precizat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, transmite Agerpres.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului, oamenii puteau să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu și să-i şi comercializeze.

Ministrul Agriculturii și ANSVSA au decis modificarea legii.

"În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei, să poată fi mişcaţi, practic să poată fi valorificaţi de către persoanele fizice", a declarat Forin Barbu, luni, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD.

El a explicat că "valorificarea" de către persoanele fizice a porcilor se va face în baza unei adeverinţe de la medicul veterinar.

"Orice mişcare de porc, orice valorificare de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub îndrumarea unei adeverinţe. Mai mult, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari. Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice", a declarat Barbu.

El a fost întrebat ce l-a determinat să revină asupra acestei măsuri, în condiţiile în care s-au vehiculat informaţii potrivit cărora persoanele fizice nu-şi vor mai putea vinde porcii crescuţi în gospodării.

"A fost dat un ordin, Ordinul 130/2023, de către ANSVSA. Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru, cât şi domnul premier Marcel Ciolacu să luăm această decizie. În dimineaţa aceasta am convocat toată conducerea, va fi modificat acest ordin, şi bineînţeles, persoanele fizice pot valorifica porcii în perioada sărbătorilor de Crăciun", a declarat Barbu.

Întrebat ce se va întâmpla după această perioadă, acesta a precizat: "Ordinul rămâne în vigoare şi în perioada următoare".

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, i-a convocat luni dimineaţă pe reprezentaţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea Porcului, care se află în dezbatere publică pe site Autorităţii.

Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodărie și comercializarea nu vor fi interzise

”Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Aurorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA”, se menționează într-o informare de presă de pe site-ul instituției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE