Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fructe de vară în plină toamnă. Căpșunile românești pot fi găsite încă la piață

Căpșuni românești în noiembrie? Toamna blândă face ca anumite fructe pe care obișnuim să le cumpărăm de la producătorii locali pe timpul verii să poată fi găsite la piață chiar și acum. Căpșunele sunt la mare căutare, iar în unele zone oamenii se pot bucura de gustul dulce al fructelor chiar și în penultima lună din an. 

Ziua de 6 noiembrie la Iași a semănat cu una de vară. 21 de grade au fost anunțate pentru prima zi din săptămână, iar în câmp oamenii încă mai culeg căpșuni. Se întâmplă în comuna Aroneanu din județul Iași acolo unde Marius Lungu, producător local, are plantate căpșuni pe un hectar de teren. 

Marius Lungu, producător local: ”Plantele arată foarte bine chiar și în această perioadă, având în vedere că nu a căzut bruma aici, în Aroneanu. După cum vedeți, avem fructe care trebuiesc recoltate, avem și fructe care urmează să se coacă, în cazul în care vremea mai tine cu noi. Avem și flori. Iar dacă nu dă înghețul îl așteptăm și pe Moș Crăciun să vină să mănânce căpșuni de la noi.”

De la an la an, spune producătorul local, s-a observat o încălzire a climei. În primii trei ani de la înființarea culturii, luna octombrie era ultima lună în care culegea căpșuni. Pentru ca fructele să aibă gust, soiul este foarte important. Contribuie însă și îngrijirea acordată plantelor și irigațiile. 

Marius Lungu, producător local: ”Noi folosim un hibrid. De aceea el produce până dă înghețul. Fiind ziua mai scurtă trebuie să ne grăbim puțin. Dar, să ținem cont că e o plantație în câmp și avem zile când ne prinde ploaia. Terenul are jumătate de kilometru lungime. Sunt zile când e cald, când bate vântul, am prins dimineți cu ceață, cu umiditate foarte mare, ceea ce e o provocare.” 

În timp, Marius și-a găsit piață de desfacere în magazinele mici din oraș unde trimite marfa cu ajutorul unei firme de livrări.

Simona, angajată: ”Sortăm în fiecare dimineață. Alegem. Ce este rău dăm deoparte.”

Ana Maria Ignat, manager aprozar: ”Sunt căpșunile cele mai solicitate. Cu toate că tot anul aducem căpșuni de tot soiul, cele mai gustoase sunt căpșunile de Aroneanu și cele mai cerute. Ne-a luat ceva timp să convingem clienții ca la vremea aceasta încă mai pot fi căpșunile gustoase. Erau temători în primă fază, dar după ce le-au încercat s-au convins ca într-adevăr au un gust fenomenal.”

Un kilogram de căpșuni achiziționat direct de la producător costă 40 de lei, iar o caserolă de 350 de grame se vinde cu 13,5 lei. La aprozar, prețul acesteia ajunge însă la 15 lei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE