Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. A treia rundă de negocieri nu e cu noroc. PSD si PNL nu au ajuns nici azi la un acord legat de comasarea alegerilor

A treia rundă de negocieri în Coaliție a început, vineri, la ora 16:00. PSD si PNL nu au ajuns nici astăzi la un acord legat de comasarea alegerilor. PSD vrea să forţeze mâna PNL pentru un candidat comun la Palatul Cotroceni. Pe de altă parte, liberalii își doresc comasarea europarlamentarelor cu alegerile locale, fără decizii pe candidaturi.

16/02/2024 , 18:35

Discuțiile despre comasarea alegerilor vor fi reluate duminică

După trei ore și jumătate, discuțiile s-au încheiat. Social democrații și liberalii au decis că se vor întâlni din nou duminică să vorbească despre comasare.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, vineri, că în coaliţia de guvernare nu s-a ajuns la niciun acord. El a menţionat că este „foarte probabil” ca, la începutul săptămânii viitoare, să se ajungă la un rezultat concret.

„Noi, liberalii, în continuare considerăm că soluţia comasării ar aduce cel puţin trei beneficii concrete pentru România. În primul rând, este vorba de creşterea consistentă, semnificativă a prezenţei la vot. Practic, consolidează şi întăreşte democraţia. (...) Noi credem că putem evita absenteismul şi oboseala electorală, care cu siguranţă se va manifesta în momentul în care românii sunt chemaţi de cinci ori la vot, şi suntem optimişti că discuţiile vor ajunge în punctul în care ne dorim”, a precizat Stroe, pentru AGERPRES.

Știrea inițială:

Discuții despre comasarea alegerilor. PSD și PNL, a treia rundă de negocieri

Cele două formațiuni politice au o sarcină dificilă astăzi, fiind cea de-a treia rundă oficială de negocieri. Au mai fost și alte întâlniri, mai ascunse, inclusiv la Vila Lac, duminica trecută, însă nici în momentul de față nu există semne că PSD și PNL vor ajunge și la un acord.

În ultimele zile, liberalii au stat și au analizat toate scenariile de acțiune, inclusiv mult controversata problemă a candidaturilor comune - o dorință a celor de la PSD, în special pentru o candidatură comună la prezidențiale prin susținerea unui candidat social democrat.

Potrivit unor surse din interiorul PNL, toate analizele arată că orice candidatură asumată la nivel național în comun cu PSD va avea efect de bumerang pentru PNL, asta pentru că electoratul de dreapta riscă să migreze către alte formațiuni politice concurente, un scenariu pe care PNL nu și-l poate permite în acest an electoral, mai ales că se pune problema mobilizării propriilor primari și tocmai asta este și miza comasării alegerilor locale cu europarlamentare în data de 9 iunie. Este, de altfel, singura soluție pe care conducerea PNL a găsit-o pentru a obține un rezultat de peste 20 de procente la primul test electoral din acest an.

Drept urmare, în momentul de față, liberalii susțin că ei nu doresc și nu vor ieși din mandatul de negociere dat de către conducerea lărgită a partidului, adică o comasare a alegerilor europarlamentare cu locale.

De cealaltă parte, social democrații își doresc mai degrabă un întreg calendar, inclusiv comasarea turului II al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare și, de asemenea, nici nu fac din tema candidatului unic la prezidențiale una flexibilă, care poate fi negociată. În caz contrar, premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că este dispus să respecte actualul calendar al alegerilor separate, cu o nuanță: social democrații își doresc în acest caz ca parlamentarele să aibă loc, mai degrabă, în ziua de 30 noiembrie, între cele două tururi prezidențiale. Varianta, însă, ar fi neconstituțională, susțin cei din PNL, care merg pe varianta ca alegerile parlamentare să aibă loc la termen, în data de 8 decembrie, dacă nu reușesc să se înțeleagă pe problema comasării acestor tururi de scrutin.

Rămâne de văzut dacă va exista sau nu o decizie astăzi, cu posibilitatea ca discuțiile să continue - fie duminică, fie la începutul săptămânii viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE