Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNL-PSD, față în față cu eșecul comasării. Alegerile la termen ar putea compromite viitorul Coaliției

Comasarea alegerilor europarlamentare cu localele atârnă de un fir de ață, pe fondul blocajului PNL-PSD pe problema candidatului comun la prezidențiale. Și, odată cu acest scenariu, și speranțele liberalilor de a obține un rezultat bun la Parlamentul European prin mobilizarea propriilor primari în campanie. La rândul lor, social-democrații riscă să se confrunte pe fondul lipsei de acord politic cu o serie de complicații care ar putea amenința atât stabilitatea actualului guvern, dar și șansele unui președinte propriu la Cotroceni.

PNL-PSD, față în față cu eșecul comasării alegerilor

La alegerile europarlamentare de acum cinci ani, liberalii aveau motive de sărbătorire. Pe fondul unei prezențe foarte ridicate la vot încurajată și de susținerea strategică a referendumului fără penali, PNL obținea aproape 2,5 milioane de voturi, 27% din sufragii și 10 mandate în actualul legislativ european. Cu aproape cinci procente mai mult decât principalii rivali din PSD. La localele din 2020, liberalii obțineau cu o sută de mii de voturi în plus, traduse în aproape 35 de procente, 1.232 de mandate de primar și 17 de șefi de CJ-uri.

Primarii au ridicat, însă, aproape imediat piciorul de pe accelerație, la alegerile generale din același an PNL înregistrând prima înfrângere în fața PSD.

Scenariul victorios de atunci nu mai poate fi, însă, repetat de actuala conducere liberală. Ceea ce face cu atât mai importantă nevoia unui acord politic de comasare a europarlamentarelor cu localele, iar în caz de alegeri separate adâncește mai ales dependența partidelor de implicarea în campanie a propriilor aleși locali, care au, însă, propria lor agendă electorală.

Cristian Pârvulescu, analist politic: „Întrebarea este dacă primarii vor să se mobilizeze, nu dacă partidul nu va face toate eforturile. Nu cred că e o problemă în Transilvania - în general, unde  partidul are o bază puternică, dar în celelalte regiuni primarii se află într-un mediu mai degrabă  ostil, ostil în principal președintelui Iohannis, dar, în principiu, ostil și PNL. Sunt și regiunile în care teoriile conspiraționiste, în care lupta anti-restricții a fost mai puternică și, atunci, de multe ori, primarii nu vor să fie asociați cu partidul, chiar dacă fac parte din partid”.

Pentru social-democrați, impasul negocierilor pe comasare le-ar putea provoca mai multe complicații în acest an electoral decât și-ar dori.

Andrei Țăranu, analist politic: „Va fi, cel mai probabil, o și mai mare tensiune între cele două  partide, iar această tensiune s-ar putea traduce printr-o despărțire mai mult sau mai puțin  amiabilă între cele două partide la guvernare. Adică, mai exact, presupun că  PNL-ul ar renunța  să mai fie la guvernare încercând să lase PSD în offside. Guvernul va fi și el fără putere și PSD-ul va deveni dușmanul de serviciu”.

Coaliția nu mai dispune, însă, decât de câteva zile pentru a ajunge la o decizie. Dacă până cel târziu luni-marți nu va conveni pe scenariile de comasare, atunci nu va mai avea timp să pregătească actele normative necesare pentru organizarea alegerilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE