Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început plata pensiilor majorate cu 13,8%. Când vor intra banii pe carduri

De vineri, a început plata pensiilor majorate. Începând cu luna aceasta, veniturile pensionarilor au fost majorate cu 13,8%. Astfel, pensia minimă a crescut cu aproape 150 de lei.

Poștașii vor distribui pensiile pentru 2 milioane de vârstnici, iar 2,5 milioane le vor primi pe card începând de săptămâna viitoare.

Bătrânii susțin însă că nu simt această majorare din cauza scumpirilor în lanț.

Pensionară: Fiind singură și cu medicamentele pe care le iau nu ajunge. Întreținerea e 350, telefonul. La copii, nu pot să cer.

Pensionară: Nu ne ajută pentru că ne dă pe de-o parte și ne ia pe alta. Au scumpit o grămadă de medicamente. Mă descursc pentru că am copii și soțul meu încă mai profesează.

Pensiile vor fi virate pe carduri pe 11-12 ianuarie

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că poştaşii vor aduce, începând de vineri, pensiile majorate cu 13,8%. Cei care încasează pensia pe card vor primi banii pe 11-12 ianuarie.

"Pensiile cresc din această lună. De astăzi, poştaşii vă aduc pensiile majorate cu 13,8%. Cei care încasaţi pensia pe card veţi primi banii pe 11-12 ianuarie. Este prima majorare a pensiilor din acest an. În urma recalculării, din septembrie se va face dreptate pentru milioane de pensionari!", a scris, pe Facebook, ministrul Muncii.

Cheltuiala cu pensiile: 125,9 miliarde lei

Cheltuiala cu pensiile după 1 ianuarie 2024 va fi de 125,9 miliarde lei, anual, urmând să crească cu 10 miliarde lei din septembrie, preciza recent ministrul.

"În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. După 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. Este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget", a declarat, pe 19 decembrie, în Comisiile parlamentare de buget-finanţe, Simona Bucura-Oprescu.

”Indexarea pensiilor face parte din mecanismul inflaționist”

Bogdan Glăvan, profesor de economie: Niciodată o indexare nu are cum să răspundă inflației care urmează. De asta indexarea face parte din mecanismul inflaționist. Adică nu aduce niciun câștig. Indexarea prespune readucerea venitului real la nivelul la care era în urmă cu un an.

În acest moment, pensiile au crescut și au aceeași putere de cumpărare pe care o aveau în urmă cu un an. De săptămânile viitoare, de luna viitoare, ea va fi din nou erodată. Noi trebuie să scăpăm de inflație, să tratăm cauza problemei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE