De la 1 ianuarie 2026, fermierii vor plăti taxe mai mari pentru solarii, silozuri și depozite. Acest lucru va duce la creșteri de prețuri pentru legume și fructe, începând din vară, avertizează fermierii. Specialiștii spun că prețul alimentelor de bază nu ar trebui să crească prea mult, în urma acestei măsuri.
Fermierii vor beneficia de 50% reducere, dar nu și de scutire totală
Noua lege fiscală adoptată de Parlament prevede impozite pentru structuri agricole care până acum erau scutite. Fermierii vor beneficia doar de o reducere de 50%, nu de scutire totală. Impactul va fi resimțit în prețurile legumelor, fructelor și pâinii, dar nu imediat.
„Nu de la 1 ianuarie nu vor fi scumpiri, pentru că aceste aceste prețuri vor impacta la de la mijlocul anului viitor, când se vor plăti taxele la bugetele locale. Deci vorbim la cereale, la făină, vorbim de prețuri pentru anul viitor. Iar la legume, după ce sezonul de primăvară se va deschide pentru legumele din sere, solarii și răstanțe.
Este logică. Se vor resimți bine aceste creșteri de impozite, în special la silozuri, sere, solarii, răsatniței, care până în prezent erau scutite de impozit. Acum vor fi impozitate cu 50% din valoare și având în vedere că aceste structuri agricole au valoare de stul de mare, impactarea pe care se va face pe fermier va va fi destul de ridicat”, a declarat Dan Hurduc, fermier.
„Avem motive să ne așteptăm la niște scumpiri, pentru că există toate aceste taxe suplimentare, pentru că există niște ajustări deja în sistem. Însă având în vedere particularitățile domeniului, având în vedere faptul că românii, din punct de vedere cultural, au tendința să pună pe primul loc produsele alimentare, ceea ce înseamnă că vom prelua, vom absolvi, vom plăti taxa dacă va fi nevoie, indiferent cât de mare va fi aceasta, pentru că nu renunțăm la aceste tipuri de produse” , susține Christian Năsulea, analist economic.
Specialiștii spun că modificările de preț din următoarele luni vor fi puțin semnificative, mai ales în comparație cu variațiile de preț observate în ultimii trei ani, la produsele agroalimentare. Cu toate acestea, efectul va fi resimțit în bugetul zilnic al consumatorilor.
