Cu o lună înainte de Crăciun, România se confruntă cu cele mai multe focare de pestă porcină din Uniunea Europeană. În fermele unde apare virusul sunt sacrificați mii de porci. Contaminarea este însă greu de oprit pentru că virusul se răspândește rapid. Medicii veterinari atrag atenția: în această perioadă să cumpărăm carne doar din ferme și magazine autorizate.
Pesta porcină face ravagii în diverse locuri din țară. În județul Arad, de exemplu, de la începutul acestui an au fost înregistrate 10 focare de pestă dintre care, cinci în primăvară și alte cinci focare în această toamnă. Cel mai recent focar a fost înregistrat la o fermă din satul Olari, unde au fost sacrificate deja 6.000 de animale. Pericolul nu a dispărut.
Marcel Roșu - director Direcția Sanitară, Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Arad: Urmăm procedurile în continuare, procedurile veterinare pentru stingerea focarului, respectiv dezinfecții la intervalele stabilite de lege și ne focusăm asupra evitării contaminării fermei din vecinătate, această fermă de reproducție afectată era de fapt furnizorul pentru ferma de creștere de care vorbim și ne concentrăm toate eforturile pentru a evita și contaminarea acestei ferme unde se cresc alte șase mii de capete de animale.
Pestă porcină a fost identificată și la porci mistreți dintr-un fond de vânătoare din apropierea fermei din Arad. De aceea, în zonă sunt interzise târgurile de animale iar în jurul focarelor, pe un perimetru de 10 kilometri este interzis transportul de animale. Fermierii din toată țara sunt în alertă.
Ionuț Zamfir - fermier comuna Mischii, Dolj: Păstrăm măsurile de biosecuritate pe care le aveam înainte dar le-am înăsprit puțin. Nimeni nu are voie în fermă. Nimeni străin decât personalul care lucrează aici. Niciun autovehicul. Tot ce intră se dezinfectează. În momentul în care apare un virus se omoară tot efectivul de animale. Nu se știe în momentul de față cum se transmite. Se poate transmite și pe calea aerului. Se poate transmite și de pe o încălțăminte și prin animalele sălbatice. De asta trebuie să ne ferim din toate punctele de vedere.
Inspectorii sanitari veterinari spun că există greșeli pe care oamenii le fac și care contribuie astfel la menținerea virusului.
Costică Retea - director Direcția Sanitar Veterinară Dolj: Pesta porcină africană nu are tratament, nu are vaccin. Carnea infectată se păstrează până la doi ani în congelator. atunci când crescătorii sacrifică pe ascuns și nu anunță veterinarul, un porc bolnav și îl pun în congelator, odată cu carnea păstrează și virusul în congelator. Când scot carnea din congelator scot și virusul.
Ce cred oamenii
Vestea că sunt multe focare de pestă porcină îi îngrijorează și pe consumatori, care spun că de sărbători preferă să aibă carne de porc din surse cât mai sigure și chiar își fac provizii mai devreme pentru că se așteaptă ca prețurile să crească.
„Întotdeauna în perioada sărbătorilor a crescut și eu de asta mă aprovizionez din timp. Numai din locuri autorizate. Pentru că am înțeles că ei au fermele lor și este și vânzare multă și atunci sunt sigură că este și proaspătă”.
„În general nu cumpăr că am crescut. Am acasă, deci nu cumpăr.”
Reporter: Și aveți mai multă grijă de ei acum?
„Categoric, ca să nu ne ducem să ducem pesta. Ne curățăm când intrăm la ei, ne schimbăm încălțămintea cu care venim de unde venim.”
Reporter: Vă așteptați să crească prețul cărnii în perioada acestea?
„Automat cresc toate.”
Potrivit datelor transmise de Comisia Europeană, Romania are printre cele mai multe focare de pestă porcină.
În prima parte a lunii octombrie, de exemplu, s-au înregistrat 25 de focare , aproape jumătate din numărul celor înregistrate în aceeași perioadă în toată Uniunea. Anul trecut, la noi au fost sacrificați peste 74 de mii de porci, din cauza bolii.
