Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții au analizat creșterile fiscale din 2024 și trag o concluzie dură: "Cheltuielile reale sunt cu 10-20% mai mari"

Noua politică fiscală a Guvernului duce la scumpiri și creșteri pe bandă rulantă în 2024. Cu toate că Executivul a anunțat creșteri de pensii și salarii, măririle de taxe pentru companii și alte măsuri fiscale vor duce la o împovărare a buzunarelor românilor pe toate planurile.

Experții spun că toate aceste măsuri sunt doar populiste. Economistul Dan Schwartz a dat un verdict dur.

Expert: "Acesta e doar primul nivel de înțelegere a creșterilor de fiscalitate"

Dan Schwartz, economist: "Incert. Cred că acesta este cuvântul. Este incert pentru că acesta este doar primul nivel de înțelegere a creșterilor de fiscalitate care au avut loc ca urmare a așa-zisei reforme fiscale.

Foarte repede se va vedea dincolo de prima impresie, pentru că încă nu au fost luate în considerare creșterile de prețuri care vor fi generate de încercările mediului de afaceri de a se proteja împotriva agresivității fiscale, care are loc în condițiile în care, la nivel declarativ, taxele nu vor crește în 2024.

La nivel declarativ, nu cresc, dar realmente, cresc și vor crește. Și nu s-au luat deocamdată în calcul și posibilele creșteri de prețuri generate de creșterile naturale de prețuri pe piață, generate, pe de o parte, de starea conflictuală pe care încă o avem în zonă și la nivel global."

În aceste condiții, costurile reale ale românilor vor crește cu 10-20%. În plus, inflația va continua să genereze menținerea dobânzilor-cheie ale Băncii Naționale la un nivel ridicat, în sens contrar tendinței europene. Iar cauzele țoin tot de politica populistă a guvernului, după cum spun experții.

Creșterile reale ale costurilor sunt de 10-20%

Dan Schwartz, economist: "Consumul era normal să scadă pentru că, de mult, declarațiile politicienilor nu mai sunt luate în seamă de omul de rând, pe de o parte. Pe de altă parte, mediul de afaceri caută să se protejeze împotriva a ceea ce urmează.

Sunt doar măsuri populiste. Gândiți-vă numai la trâmbițata plafonare a adaosului comercial. A fost plafonat la câteva produse. Care a fost urmarea imediată? A crescut adaosul comercial la produsele neplafonate. (...)

Deci insist, sunt lucruri făcute doar cu scop populist. Singura modalitate prin care Guvernul poate proteja populația împotriva creșterii de prețuri, este încurajarea mediului de afaceri și a producției de bunuri și servicii, care să genereze, în mod natural, o scădere a prețurilor.

Estimativ, între 10 și 20% (n.r.: vor crește costurile unei familii cu doi copii) și această estimare este optimistă. E posibil să fie mai rău, pentru că trebuie să adăugăm efectul inflaționist pe care creșterea de taxe îl va avea."

Însă cum s-a ajuns aici? Experții au dat din nou un răspuns implacabil.

Dan Schwartz, economist: "În momentul de față, identific trei cauze principale. Prima este puseul inflaționist generat de politicile populiste guvernamentale, care lansează în piață cantități mai mari de bani. Creșteri de salarii, în condițiile în care s-a vorbit despre controlul și scăderea cheltuielilor bugetare.

Am asistat la votul bugetului, de fapt, la creșteri de cheltuieli cu salariile bugetarilor. Înainte de a avea nevoie de tratament, ar fi trebuit ca Guvernul să se gândească la faptul că cantitățile mari de bani pompate în piață în pandemie și post-pandemie vor genera la un moment-dat inflație. La asta s-a adăugat blocajul apărut pe lanțurile de aprovizionare internaționale, au fost alte elemente care au generat o producție de bunuri și servicii mai mică decât cererea. Când cererea e mai mare decât oferta, prețurile cresc.

Al doilea element a fost scăderea producției de bunuri și servicii, ca urmare a blocajului din pandemie, cu întreruperea activității.

Al treilea e situația internațională, blocajul internațional de conflictele majore, cel din Ucraina și din Orient. Din cauza agresiunii rebelilor Huthi, navele ocolesc acea zonă și trebuie să ocolească zona, iar asta înseamnă costuri de transport suplimentare, care se vor regăsi în bunuri și servicii.

Există și cealaltă posibilitate, care este mai rea. Există posibilitatea ca populația să înceapă să se gândească că nu poate să-și acopere toate necesitățile și să micșoreze cantitățile de bunuri și servicii pe care le achiziționează, atât cât permite biologia și vor căuta alternative, surse alternative mai ieftine, care de multe ori se regăsesc în zona gri a economiei. Deci cei care fumează vor apela la țigări care trec fraudulos granița, de exemplu. Când se întâmplă așa ceva, e posibil să înflorească specula, de care ne e teamă, nu mai e controlată de nicio regulă."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE