Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paradoxul pensiilor speciale. Mai întâi vor fi majorate, iar apoi vor fi impozitate

Legea pensiilor a trecut de senat. Proiectul a fost adoptat, cu 85 de voturi pentru și 6 împotrivă, după multe controverse chiar și în coaliție. Documentul va ajunge pentru dezbatere și vot final în Camera Deputaților săptămâna viitoare. Camera deputaților este for decizional pe acest proiect de lege, pe care Guvernul îl vrea adoptat până pe 21 noiembrie.

  • Așadar, pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, în ianuarie și în septembrie, iar Ministerul Muncii a anunțat că impactul bugetar va fi de 25 de miliarde de lei.

Pensiile speciale, majorate, iar apoi impozitate

Până la aducerea lor la nivelul celorlalte pensii, bazate doar pe contributivitate, pensiile speciale cresc cu 13,8%. Practic, înainte să fie impozitate, pensiile speciale vor fi indexate cu inflația, la fel cu pensiile din sistemul public.

Unul dintre principiile care au stat la baza redactării noului proiect de lege privind pensiile se referă la păstrarea actualului cuantum al pensiilor speciale. Asta pentru că acest procent de 13,8%, care este de fapt rata inflației pe anul în curs, va fi folosit pentru indexarea tuturor pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale.

Iar asta înseamnă că, de exemplu, pentru pensia unui general cu patru stele, cum ar fi liberalul Nicolae Ciucă, este o creștere de aproape 2.500 de lei, de la 18.000 de lei la 20.500. Tot din data de 1 ianuarie se vine cu acea impozitare a pensiilor speciale, iar dacă aplicăm cei trei indicatori de impozitare, observăm că pensia lui Nicolae Ciucă ar putea să rămână tot la cuantumul actual de 18.000 de lei.

Pe de o parte, avem o indexare care oferă banii necesari pentru a putea fi suportat șocul impozitării acestei pensii speciale și, pe de cealaltă parte, ar trebui aplicată noua lege cu pensiile speciale, cu aceste cote de impozitare.

În cazul magistraților, potrivit unor surse guvernamentale, impactul va fi mult mai mare, pentru că, în cazul lor, indexarea se va face numai pe partea de contributivitate. Cei 13,8% vor fi adăugați la cei aproape 5.700 de lei, cât reprezintă partea de contributivitate dintr-o pensie medie de magistrat, care este de 22.000 de lei. Asta înseamnă o creștere cu 750 - 800 de lei pe această pensie medie de magistrat, în condițiile în care, dacă se vor aplica acele cote de impozitare, un magistrat ar putea să piardă, de la anul, în jur de 4.000 de lei.

  • Pentru 2023, se estimează o creștere economică de doar 2% față de 4,7%, cât a fost în 2022. Datele vin de la INS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE