Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția specialiștilor după ce Guvernul a adoptat bugetul pe 2024: "Veniturile sunt supraestimate"

Marcel Ciolacu a anunțat adoptarea bugetului de stat pentru anul 2024, însă specialiștii spun că este un buget nerealist pregătit pentru 2024, cu venituri supraestimate, greu de atins în condițiile unui încetiniri economice tot mai vizibile în ultimele luni.

Specialiștii spun că bugetul de stat pe 2024 este nerealist

Anul viitor, veniturile bugetului general ar urma să fie de 586 de miliarde de lei, în creștere cu 13% față de 2023. Iar cheltuielile, de aproape 673 de miliarde de lei, cu 9% mai mari. Totul pe fondul unei creșteri economice de 3,4% și al unui deficit bugetar de 5% din PIB.

Sunt ținte care nu au legătură cu realitatea economică, după cum avertizează analiștii economici, care susțin că Guvernul ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă moderație în construcția bugetului pentru anul viitor. Proiectul a fost adoptat de Executiv după negocieri aprinse și o întârziere de câteva ore de la momentul la care era planificată inițial începerea ședinței de la Palatul Victoria.

Laurian Lungu, analist economic: "Acest buget este construit pe o pe o proiecție de indicatori macro, care sunt puțin învechiți la ora actuală. Practic, dacă eram în luna septembrie a anului 2023, de exemplu, ne-am fi uitat la acești indicatori. Însă în ultimele luni economia României a încetinit destul de mult."

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia: "Veniturile sunt, în mod cert, supraestimate. ANAF-ul zice că va colecta 30 de miliarde de lei în plus în 2024 și în 2023, e cu 10 miliarde sub ce și-a propus. Zicem că, din PNRR și fonduri europene, bugetul va fi alimentat cu peste 60 de miliarde de euro în 2024, iar în 2023, din cele 55 de miliarde pe care ni le-am propus, am absorbit 30 de miliarde."

Cheltuielile pentru anul 2024 vor fi mai mari

Supraestimarea veniturilor este o strategie pe care Guvernul a aplicat-o și în anii trecuți, explică analiștii economici.

Dan Schwartz, consultant fiscal: "Guvernul nostru n-a învățat nimic din erorile făcute până acum. Face aceleași greșeli, supraestimează veniturile pe care bugetul le va avea în 2024 și, plecând de la această tehnică bugetară păguboasă, angajează cheltuieli care vor trebui puse în în practică, mai ales ținând seama de faptul că 2024 este un an electoral, cheltuieli care nu vor putea să fie acoperite din veniturile realizate efectiv în anul 2024."

2024 va fi un an cu cheltuieli mari. De exemplu, numai costurile cu pensiile vor necesita în plus aproape 2% din PIB în noul an. Se adaugă majorarea cu 5% a salariilor pentru toți bugetarii, cu excepția profesorilor, cărora le va crește leafa cu 20% în două tranșe, la 1 ianuarie și 1 iunie.

Laurian Lungu, analist economic: "Gândiți-vă, puneți aceste cifre în paralel cu cu cele care se anticipează că vor fi aduse la buget din implementarea acestor creșteri de taxe de la începutul anului viitor, care sunt estimate a fi undeva în jurul la 1,2% din PIB."

De altfel, Consiliul fiscal, instituție care are rolul de a consilia autoritățile în vederea asigurării unui buget sănătos, a tras un semnal de alarmă în privința modului în care este construit bugetul României în 2024.

Potrivit opiniei preliminare emise, este foarte posibil ca deficitul bugetar pe anul 2024 să depășească semnificativ deficitul pentru 2023, fără o creștere semnificativă a veniturilor. Avertismente au venit și din partea sindicatelor: proiectul de buget nu respectă legile în vigoare.

Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”: "Bugetul estie o chestiune făcută pe genunchi, legată de faptul că cadrul legislativ care trebuia să stea la baza construcției bugetului de stat a fost făcut cu foarte mare întârziere."

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor a fost pus în dezbatere publică săptămâna aceasta, după negocieri și modificări pe ultima sută de metri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE