Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

60 de milioane de dolari pentru reconstrucția podului de la Baltimore. Suma acoperă parțial cheltuielile necesare

Casa Albă a alocat 60 de milioane de dolari pentru reconstrucția podului de la Baltimore, care s-a prăbușit după ce a fost lovit de o navă cargo. Suma va acoperi o parte din cheltuielile necesare pentru operațiunea care ar putea dura câteva luni. Primordială este restabilirea traficului naval.

Guvernatorul statului Maryland a comparat lungimea navei care a eșuat în râu cu cea a Turnului Eiffel. În adâncuri mai sunt bucăți de beton și oțel desprinse din podul căzut, dar și peste patru mii de containere. Unele transportau materiale periculoase.

Scafandrii nu pot coborî în adâncuri, pentru că este foarte periculos. Din acest motiv, au fost folosite sonare.

Între timp, anchetatorii au ajuns pe epava. Specialiștii caută dovezi pentru a stabili ce a provocat pana de curent care a făcut cargoul necontrolabil.

Wes Moore, guvernatorul statului Maryland: ”Nu va dura câteva ore, câteva zile sau câteva săptămâni. Înțelegem că avem o cale lungă de parcurs și ne pregătim pentru asta. Atunci când ai posibilitatea să urci pe epavă, înțelegi cât de mare este provocarea. Este o sarcină complexă și e nevoie de mult timp”.

Accidentul naval a lăsat mii de oameni fără loc de muncă. Portul Baltimore, unul dintre cele mai importante din Statele Unite, a fost închis pentru o perioadă nedeterminată. Afectată va fi întreaga economie, pentru că serviciile de transport se vor scumpi. Impactul va ajunge la 15 milioane de dolari, estimează unii experți.

Shannon Gilreath, comandant de district, Garda de Coastă a SUA: ”Prioritatea numărul unu este redeschiderea portului Baltimore. Vom urma câțiva pași. În primul rând, vom curăța canalul. Apoi, vom recupera epava din apele râului. Abia după vom putea scoate din râu ce a mai rămas din pod.”

În noaptea de luni spre marți, o navă a lovit un pilon al podului din Baltimore. Membrii echipajului au reușit să transmită un semnal SOS. Polițiștii au avut la dispoziție numai 90 de secunde pentru a bloca circulația pe pod. Șase bărbați care reparau carosabilul de pe pod au căzut în apă. Doar doi dintre ei au rămas în viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE