Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

21 de cazuri de infectări cu virusul West Nile, de la începutului anului, în România. Adrian Marinescu: Pentru formele ușoare, simptomatologia seamănă cu o viroză

A fost confirmat al patrulea deces cauzat de virusul West Nile, transmis de țânțari. Este vorba despre un pacient de 82 de ani, din Prahova. Potrivit medicilor, bărbatul, care era deja internat la Neurologie, a fost transferat la secția de Boli Infecțioase cu semne clare de encefalită, însă nu a putut fi salvat. Probele analizate la Institutul Cantacuzino au confirmat infecția cu virusul West Nile.

Celelalte victime sunt din județele Satu Mare, Ilfov și Dolj.

De la începutul anului au fost confirmate 21 de cazuri de infectări, în întreaga țară.

Cazurile de febră West Nile s-au înmulțit în Europa, în ultimii ani. O mică parte dintre persoanele infectate dezvoltă simptome asemănătoare gripei care, în unele cazuri, pot duce la deces.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, a vorbit la Euronews România despre cum ne putem proteja de virusul West Nile și care ar fi simptomele care să ne îngrijoreze.

Cum ne putem proteja de virusul West Nile

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș: ”Trebuie să încercăm să ne ferim de înțepătura de țânțar. Folosim spray, substanțe, vom folosi haine care să acopere o suprafață cât mai mare a corpului, vom încerca să ne ferim de zonele unde e un risc mai mare, doar în teorie, pentru că și parcul din fața casei, în practică, are același risc.

Acolo unde sunt ape stătătoare, zone împădurite e un risc mai mare. Dar e teoretic, plus că nu toți țânțarii sunt infectați.

Au fost situații mult mai grele, în anii dinainte de pandemie. Am avut inclusiv epidemii de West Nile. Lucrurile trebuie gândite cu prudență dar fără să intrăm în panică.

Vă aduc aminte că de multă vreme în România există un sistem activ de monitorizare pentru tot ceea ce înseamnă infecția cu West Nile”.

Care sunt simptomele care să ne îngrijoreze

„Pentru formele ușoare, simptomatologia seamănă cu o viroză și nu-mi voi da seama, dar în momentul în care starea generală se modifică brusc, am o durere de cap intensă, care nu cedează la tratamentul normal, vărsături pe care nu le pot controla, senzația că nu mă pot uita la lumină, lucrurile astea cu debut brusc ar trebui să mă ducă cu gândul că poate fi vorba de o meningită și, atunci, voi ajunge repede la medic, în ideea de a lua în calcul toate variantele, inclusiv West Nile”, mai precizează medicul.

Care sunt categoriile vulnerabile

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș: ”Toți trebuie să avem grijă, în mod evident, dar persoanele de peste 60 de ani și care au și boli cronice, în cazul cărora ne gândim că sistemul imunitar ar putea să fie deficitar, au un risc mai mare de a face o formă severă. A nu înțelege de aici că aceste persoane, în momentul în care se infectează, au o probabilitate mare. Din 100 de persoane care se infectează probabil că 5% ajung la complicațiile de temut, cu encefalită și meningoencefalită.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE