Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iași: Centru de cercetare unic în țară. Specialiștii analizează virusuri care pot pune în pericol viețile oamenilor și animalelor

Centru de cercetare unic în țară, la Iași. În capitala Moldovei, specialiștii pot testa bacterii, ciuperci sau virusuri care se pot transmite de la animale la om ori prin alimente. Cercetările se fac cu aparatură de ultimă generație care scurtează mult timpul de diagnostic. Centrul a fost realizat cu bani europeni, investiția fiind de aproape opt milioane de euro.

Diagnosticul, pus cu cel puțin o zi mai devreme

Dorința de a descoperi și aparatura de ultimă generație sunt rețeta celui mai performant centru de cercetare de medicină veterinară din țară. Centrul a fost deschis la Universitatea Științe ale Vieții din Iași și este capabil să analizeze virusuri care pot pune în pericol viața animalelor și a oamenilor.

Dragoș Aniță, prodecan Medicină Veterinară, USV Iași: „Noi îl folosim pentru detecția bacteriilor. Scurtăm cu cel puțin cu o zi sau chiar două timpii de diagnostic. Ceea ce, pentru cineva aflat într-o mare problemă, este un avantaj enorm.”

Specialiștii au analizat, de exemplu, căpușele, dar și țânțarii care sunt cunoscuți la nivel mondial că pot transmite cele mai multe boli.

Dragoș Aniță, prodecan Medicină Veterinară, USV Iași: „Cu acest echipament de la Ilumina reușim să identificăm toate virusurile, toate bacteriile, toți paraziții din interiorul unei căpușe. Și atunci putem sa creăm o hartă, căpușa respectivă unde a fost, unde s-a hrănit și ce potențiali agenți patogeni transmite. De asemenea, (n. red. echipamentul identifică) patogeni care se transmit prin țânțari, cum este virusul West Nile, sau patogeni care nu implică un vector, care se pot transmite direct, cum este hepatita E care se transmite de regulă printr-o sursă de origine alimentară.”

Noi bacterii descoperite

Potrivit specialiștilor, cercetarile la nivel național sunt foarte limitate, ceea ce a fost o provocare pentru ei să descopere noi bacterii și virusuri.

Bianca Baisan, doctorand USV Iași: „Am identificat noi patogeni, unii dintre ei fiind detectați pentru prima oară în estul Europei. Acești agenți patogeni au un impact important asupra sănătății umane.”

La parterul clădirii există și un laborator în care se intră doar cu echipament de protecție, aerul și condițiile din interior fiind speciale pentru a testa viruși și medicamente pe șoricei.

Gheorghe Savuța, managerul proiectului ROVETEMERG: „Centrul de cercetare ROVETEMERG se vrea un pol de cercetare biomedicală, care are ca obiectiv principal studierea agenților patogeni transmisibili prin diverse moduri la animale sau de la animale la oameni, în mod direct sau prin intermediul alimentelor.”

În acest moment sunt angajați șase specialiști, urmând ca pe viitor să fie 15, în total.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE