Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crește riscul de infectare cu virusul West Nile, în România. Țânțarii sunt rezistenți la insecticide. Copiii și vârstnicii, cei mai vulnerabili

Crește riscul de infectare cu virusul West Nile. Specialiștii atrag atenția că speciile de țânțari prezente la noi, dar și în restul Europei, au devenit rezistente la insecticide. Anul acesta, trei persoane au murit în țară din cauza complicațiilor cauzate de acest virus.

Cele mai vulnerabile categorii sunt copiii și persoanele în vârstă, cu o imunitate scăzută.

Șapte cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost raportate anul acesta. Trei dintre pacienți au murit din cauza complicațiilor. Riscul de infectare este mare, pentru că țânțarii au devenit rezistenți la insecticide, arată unui studiu.

Speciile de țânțari prezente în România, rezistente la insecticide

Liviu Prioteasa, cercetător științific la Institutul Cantacuzino: „În Capitală, sunt sută la sută rezistenți, au rezistență la piretroide. Asta înseamnă că eficiența măsurilor de combatere este limitată. Nu se permite utilizarea altor insecticide, cu excepția piretroidelor”.

Monica Terteliu, medic specialist pediatru cu competențe în boli infecțioase: „Primele simptome ar fi febră, cefalee, adică durerile de cap, dureri musculare, greață, vărsături. În momentul în care cefaleea este intensă este nevoie de urgent de consultul unui medic”.

Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au instalat 18 capcane pentru țânțari în Capitală, pentru a vedea câți dintre ei sunt purtători de virus. Rezultatele probelor sunt trasmise către INSP și primării, care se ocupă de dezinsecție.

Liviu Prioteasa, cercetător științific la Institutul Cantacuzino: „Cele 81 de probe testate până la data de 15 august au fost constituite din peste 2000 de țânțari. Nouă probe au fost confirmate pozitive și prin probe PCR”.

Mușcătura unui țânțar purtător de West Nile nu presupune automat infecția cu acest virus.

Monica Terteliu, medic specialist pediatru cu competențe în boli infecțioase: „Acest virus, în mod normal este ținut la poarta de intrare, pot să apară aceste siptome generalizate. Dacă organismul nu reușește să localizeze și să limiteze efectele, acesta depășește bariera și ajunge în creier, provocând aceste forme mai rare de meningită. Nu orice înțepătură cauzează infecția. O proporție mică fac aceste forme. Din păcate, nu există tratament pentru infecția cu virusul West Nile, se administrează substanțe care scad presiunea cerebrală”.

Cea mai gravă situație din ultimii șapte ani s-a înregistrat în 2018. Din 277 de persoane infectate, 43 au murit.

Medicii ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să montăm plase împotriva țânțarilor la geamuri și să avem grijă să nu lăsăm recipiente cu apă sau gunoiul menajer în locuință, pentru că atrag țânțarii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE