STUDIU
Se pregătește ”revoluția fără alcool”. Ce sunt băuturile funcționale și de ce câștigă teren în fața alcoolului
Pe măsură ce sectorul cu conținut redus de alcool sau fără alcool câștigă teren, companiile amestecă băuturi care se doresc a fi anti-alcool. În loc să vă facă să vă simțiți mai rău, creatorii spun că acestea sunt bune pentru sănătate.
Studiu. Poluarea aerului poate afecta capacitatea copiilor de a se concentra
Poluarea aerului slăbește capacitatea de atenție a copiilor, sugerează un nou studiu. Expunerea la dioxidul de azot (NO2) - un poluant emis în mare parte de traficul rutier - este legată de o capacitate de atenție mai redusă la copiii cu vârste cuprinse între patru și opt ani.
Bucureștiul, în topul celor mai proaste capitale pentru calitatea somnului: 30% din populație, afectată de zgomotul din timpul nopții
Românii sunt codași și la calitatea somnului. Țara noastră se clasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul orelor dormite noaptea.
Unde verificăm dacă o clădire este sigură. Autorizațiile și clasa de risc seismic pentru unele clădiri pot fi verificate online
"Este sau nu sigură clădirea în care vreau să pășesc?" Este o întrebare legitimă, la care răspunsul nu este ușor de găsit. De la hoteluri, pensiuni, restaurante și centre comerciale, până la școli, spitale sau instituții publice - pe hârtie, statul ar trebui să le controleze și să aibă date la zi.
Numărul persoanelor cu dizabilități, în creștere în România. Anul trecut, peste 900 de mii de români au fost încadrați într-un grad de handicap
Numărul persoanelor cu dizabilități este în creștere în România. La sfârșitul anului trecut, peste 900 de mii de români au fost încadrați într-un grad de handicap.
Luna se micșorează. Cutremurele lunare afectează satelitul natural al Pământului
Un potențial loc rezervat pentru viitoarea misiune cu echipaj uman a NASA pe Lună - o zonă despre care se crede că ar avea depozite de apă care ar putea susține viața - ar putea să nu fie atât de potrivit pentru oameni pe cât se credea inițial.
Studiu: Chatbotul Replika, "prietenul" și "terapeutul" care îi ajută pe studenți să nu se gândească la sinucidere
Unii studenți care se luptă cu singurătatea și cu efectele negative care vin la pachet au încetat să se mai gândească la sinucidere după de au interacționat cu chatbotul Replika, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford
Studiu: Fiecare an de școală poate crește speranța de viață. Lipsa educației, la fel de periculoasă ca fumatul sau consumul de alcool
O analiză care a inclus peste 600 de studii din întreaga lume a scos la iveală legătura dintre mortalitate și educație, comparând lipsa de educație cu fumatul sau consumul de alcool.
Studiu: Rata consumului excesiv de alcool la adolescenți este dublă față de cea a adulților din Europa
Mai mult de o treime dintre adolescenții din UE au raportat un consum episodic ridicat de alcool, de două ori mai mult decât în cazul adulților. Este o problemă majoră într-o țară în special.
Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care poate creşte riscul de cancer al sângelui
Oamenii de ştiinţă din China şi Statele Unite au descoperit o nouă genă care poate creşte semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta o afecţiune malignă mieloidă, cum ar fi leucemia, informează Xinhua.
Studiu: 7 din 10 persoane cred că 2024 va fi un an mai bun decât 2023
Deși optimismul oamenilor din întreaga lume este în creștere, e încă departe de nivelul de dinainte de pandemie, arată un studiu IPSOS. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns unui sondaj consideră, totuși, că 2024 va fi un an mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat.
Studiu: Primele antibiotice noi din ultimii 60 de ani pentru stafilococul auriu, descoperite cu ajutorul inteligenței artificiale
O nouă clasă de antibiotice pentru bacteria stafilococul auriu rezistentă la medicamente, descoperită cu ajutorul unor modele de învățare profundă mai transparente.
Nopțile nedormite pot diminua bucuria și pot crește riscul de anxietate. Concluziile unui studiu care a analizat peste 50 de ani de date
Pierderea chiar și a unei ore sau două de somn pe noapte poate avea conscinte negative asupra emoțiilor noastre. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii, în urma unei analize în care au fost studiate date pe o perioadă de 50 de ani.
ChatGPT nu este o sursă sigură pentru a afla răspunsuri la problemele medicale, conform unui nou studiu
O echipă de cercetători de la Universitatea Long Island i-au adresat lui ChatGPT o serie de 39 de întrebări reale, din domeniul medical. Concluzia la care au ajuns specialiștii este că chatbot-ul experimental al OpenAI nu oferă răspunsuri sigure.
Studiu: Cumpărăturile de Crăciun încep din toamnă. 60% dintre români iau cadourile din octombrie-noiembrie
”Cadouri pentru cei dragi” - este un clișeu de marketing, dar poate fi și un obiect de studiu. Cine sunt cei la care ne gândim prima dată de Craciun, în funcție de generație? Mama, soția, copilul sau bunica.