Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai puțini români își doresc să facă copii. Tot mai multe cupluri tinere amână nașterea primului copil

Populația României scade drastic, iar anul trecut am avut cel mai mic număr de copii nou născuți din ultimul deceniu.

Astăzi este Ziua Internațională a Familiei, însă, previziunile sunt sumbre. Tot mai multe cupluri tinere amână nașterea primului copil. Iar vârsta medie a femeilor care devin mame a depășit pragul de 30 de ani.

Sunt numeroase motive pentru care românii nu mai vor să facă copii, după cum spun specialiștii. Pentru mulți primează finalizarea studiilor, cumpărarea unei locuințe, cariera și stabilitatea financiară. Experții spun că din cauza migrației puternice, a infertilității și a scăderii nivelului de trai, demografia va fi afectată și mai mult.

Doar 150.000 de copii, născuți anul trecut în România

Tot mai puțini români își doresc să facă copii. Puțin peste 150.000 de micuți s-au născut anul trecut în România, cea mai mică cifră din ultimii 10 ani. Astfel, natalitatea se prăbușește alarmant. Motivele pentru care românii nu vor să mai facă copii sunt numeroase.

O gravidă se pregătește să dea viață celui de-al doilea copil. Însă, costurile pentru nașterea, creșterea și întreținerea unui micuț sunt extrem de mari.

Din cauza infertilității, România se află într-o „iarnă demografică”, spun specialiștii. Unul din cinci cupluri nu poate face copii. Nora încearcă de 8 ani să rămână însărcinată. A urmat procedură după procedură de fertilizare in vitro, însă, fără succes până acum.

Medicii spun că fertilizarea in vitro este o procedură grea, atât din punct de vedere emoțional, cât și financiar. De asemenea, pacienții trebuie să facă numeroase analize și proceduri medicale.

ONG-urile cer autorităților să crească bugetul pentru programul de fertilizare in vitro, să schimbe criteriile de acces pentru cupluri și să informeze populația prin campanii.

Reprezentanții Ministerului Familiei spun că încearcă să stimuleze tinerele familii prin acordarea de credite, cu dobândă subvenționată de stat, respectiv programele Family Stard și Student Invest.

Statul român va mai finanța 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro, iar fiecare persoană acceptată în program va primi câte 3.000 de euro. O procedură costă, în medie, 6-7 mii de euro, iar diferența o suportă cuplul. Experții spun că avem probleme cu natalitatea și din cauză că mulți tineri fertili au emigrat.

Muncitorii străini, o soluție pentru creșterea populației

Muncitorii străini ar putea fi o soluție pentru a crește populația, spun specialiștii.

Tehnicile de reproducere asistată, dar și modul de viață sănătos și comportamentul reproductiv au fost doar câteva dintre temele Conferinței Naționale pentru Sănătatea Familiei și Natalitate, care a avut loc La Cluj-Napoca .

Între anii 2025-2100, populația rezidentă a României ar urma să scadă de la aproximativ 19 milioane de persoane la 14 milioane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE