Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul de fertilizare in vitro a fost reluat: 4 din 10 cupluri nu reușesc să obțină o sarcină deși încearcă și cinci ani

Zece mii de cupluri din România vor beneficia anul acesta de bani de la stat pentru procedura de fertilizare in vitro, în contextul deblocării programului național.

Este vorba despre un ajutor financiar de 15.000 de lei pentru fiecare cuplu, care acoperă însă doar jumătate din cheltuieli.

Chiar și așa, este de mare ajutor pentru mii de familii care nu pot avea un copil din cauze medicale.

Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă nu doar România, ci întrega lume.

4 din 10 cupluri care își doresc copii nu pot onține o sarcină

În România, 4 din 10 cupluri care își doresc un copil nu reușesc să obțină o sarcină, deși încearcă acest lucru între un an și 5 ani.

Asta în timp ce unul din 10 cupluri încearcă de peste 5 ani și nu reușește, arată cele mai recente date ale Asociației de Reproducere Umană din România.

Medicii spun că dacă un cuplu nu reușește să obțină o sarcină timp de un an, atunci există probleme medicale și este nevoie de o serie de analize și investigații pentru depistarea și tratarea acestora.

Statisticile arată și că numărul sarcinilor obținute cu ajutorul tratamentelor de specialitate a crescut în ultimii ani. De la o medie de 18% în ultimii 5 ani s-a ajuns în prezent la 23%. Cauze sunt multiple și țin în egală măsură atât de femei, cât și de bărbați.

Așadar, vârsta, dar stilul de viață sunt esențiale atunci când ne dorim un copil. În plus, oamenii de știință cred că infertilitatea este cauzată într-o anumită măsură și de poluare, care ar afecta hormonii de reproducere.

Tot mai multe cupluri apelează la fertilizarea in vitro

Drept urmare, tot mai multe cupluri recurg la procedura de fertilizarea in vitro, care nu este însă deloc accesibilă din punct de vedere financiar. Ajutorul oferit prin programul național, care a fost deblocat în ședința de Guvern de ieri, este 15 mii de lei.

Dintre care, 10 mii sunt destinați procedurii de fertilizare, în timp ce restul pot fi folosiți pentru medicamente și tratamente. Suma nu acoperă însă nici pe departe costurile finale.

Țara noastră este într-un declin demografic accentuat. În 2022, de exemplu, s-au născut cei mai puțini copii din 1930 încoace - peste 171 de mii, iar sporul negativ al populației s-a dublat în ultimii 3 ani.

”Astăzi avem impresia că avem mai multe boli. Vârsta are un rol foarte important când vorbim de fertilitatea unei femei. Se poate spune că o femeie este cel mai fertilă până la 22 de ani, apoi începe să existe o scădere. Scade calitatea și cantitatea materialului genetic. De la 39, scăderea este și mai mare și fiecare lună contează. La bărbați cantitatea și calitatea lichidului seminal este afectată de fumat, care duce la infertilitate.”, a declarat doctor ginecolog

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE