Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

90% dintre bebeluși sunt expuși la purtarea scutecelor foarte toxice, arată datele unui nou studiu.

Cercetările efectuate în Franța sugerează că această problemă ar putea duce la apariția unor boli grave, mai târziu, în viață.

Agenția ANSES a testat cele mai bine vândute mărci de scutece de unică folosință și a găsit 38 de substanțe chimice „periculoase foarte severe” în produsele vândute în toată Europa. Majoritatea substanțelor chimice afectează hormonii, spun oficialii.

În Europa se produc 1.000 de scutece în fiecare minut. Piața valorează 7 miliarde de euro pe an și este dominată de două mărci, Pampers (36 la sută) și Huggies (2 la sută).

Studiul estimează că peste 14 milioane de copii europeni ar putea suferi „boli cu potențial foarte sever și alte probleme care le afectează calitatea vieții”.

Printre acestea se numără cancere, tulburări endocrine (hormoni) și chiar efecte reprotoxice (care afectează fertilitatea). Copiii sunt deosebit de vulnerabili la substanțele chimice, conform Organizației Mondiale a Sănătății .

După ce cercetarea a fost publicată pentru prima dată în 2019, ANSES a continuat testarea a 9 mărci importante. Ei au găsit doar una dintre substanțele chimice încă prezente, formaldehida, un cancerigen.

Contaminarea ar putea reveni însă, așa că agenția a cerut UE să limiteze strict substanțele chimice din scutece.

„În fiecare zi, părinții riscă să-și expună nou-născuții la substanțe chimice toxice pur și simplu schimbându-le scutecele.”, spune Maria Arena, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European și militant pe probleme chimice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE