Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Industria reproducerii. Cum a devenit Danemarca liderul european al băncilor de spermă

Cu un ceas biologic care a început să ticăie tot mai tare și un partener care devenise tată într-o căsnicie anterioară, Kim, o femeie de 37 de ani din Olanda, a hotărât prin iunie 2020 că este timpul să înceapă să analizeze serios ce posibilități are pentru a deveni mamă.

Fără a avea vreun gând de a întemeia tocmai o familie tradițională, aceasta a ales o clinică de fertilizare din Olanda, unde i s-a oferit posibilitatea de a alege între un donator de spermă de la o bancă de spermă olandeză sau de la bănci de spermă daneze.

Ea a optat pentru cea din urmă, deoarece acestea ofereau o varietate mai mare de donatori și mai multe informații despre aceștia.

"În timp ce băncile de spermă olandeze îți permit să selectezi doar patru trăsături fizice, respectiv culoarea părului și a ochilor, etnia și forma corpului, băncile de spermă daneze îți oferă multiple variante, inclusiv o fotografie cu felul în care va arăta copilul, scrisul de mână și sunetul vocii", a declarat ea pentru Euronews.

Copilul va putea să își refacă arborele genealogic

Toate acestea i-au conferit încredere în banca de spermă daneză, lucru pe care l-a considerat important pentru copil.

"Am vrut ca viitorul meu copil să poată să își caute originile, lucru care să-i stimuleze curiozitatea pentru trecutul său biologic", a spus ea.

După un proces decizional minuțios, Kim a ales un donator de spermă cu origini portugheze pe care l-a găsit în baza de date a băncii de spermă daneze Cryos International, cea mai mare bancă de spermă din lume.

Ea a plasat comanda într-o zi de marți, iar clinica de fertilizare a sunat-o joi pentru a o informa că au sosit trei eșantioane de spermă congelată. O lună mai târziu, inseminarea a fost un succes instantaneu.

Danemarca, în topul statelor europene care promovează inseminarea din bănci de spermă

În toată Europa, femei precum Kim rămân însărcinate sau au făcut copii cu ajutorul unor donatori de spermă proveniți din bănci de spermă daneze.

Unele clinici de fertilizare olandeze spun că peste 60% din inseminările lor se fac cu spermă provenită de la o clinică daneză. În Belgia vecină, 6 din 10 copii au tați biologici danezi. Aproximativ o cincime din sperma disponibilă în Marea Britanie este importată din Danemarca. Irish Times arată că 90% din sperma daneză ajunge în alte țări din UE.

Băncile daneze de spermă preferă să nu aducă în discuție cifrele cu privire la cantitatea de spermă donată pe care o exportă, invocând rațiuni de strategie.

Însă Martin Lasse, director al Cryos International lasă de înțeles că piața este dominată de Danemarcă.

"Dacă este o piață mare în Europa, este o piață mare pentru noi", spune Martin Lasse, director medical al Cryos International.

Cele mai mari două bănci daneze de spermă sunt Cryos International și European Sperm Bank, cu sedii în Aarhus și Copenhaga. În timp ce Cryos susține că are peste 1.000 de donatori disponibili, European Sperm Bank spune că are între 800 și 900 de donatori gata să fie selectați de către primitori.

Popularitatea lor poate fi atribuită în parte selecției largi de donatori de spermă, oferind viitoarelor mame o paletă extinsă de fenotipuri din care să aleagă. Oferta lor este atât de variată datorită faptului că ambele companii au deschis sucursale în alte părți ale Europei, precum Cipru, Regatul Unit, Germania și Olanda.

Cum a devenit Danemarca lider al băncilor de spermă din Europa?

O mare parte a tradiției îndelungate a Danemarcei în ceea ce privește fertilizarea ține de reglementarea timpurie, din 2006, care a permis femeilor singure și lesbienelor să fie inseminate cu spermă donată. În prezent, acest lucru este permis în doar 12 țări din UE.

Potrivit lui Annemette Arndal-Lauritzen, director executiv al Băncii Europene de Spermă, acest lucru nu numai că a faciitat o discuție mai transparentă despre donarea de spermă, dar a și determinat creșterea nou-născuților cu origini daneze.

Donarea de spermă este atât de normalizată în cultura daneză

"Astăzi, mai mult de un procent din toți copiii născuți în Danemarca se nasc cu spermă de la donator. Acesta este cel mai mare procent dintre toate țările europene. Faptul că atât de mulți copii din Danemarca s-au născut în urma unei donații a înlăturat cu adevărat tabuul din țara noastră legat de acest subiect", a declarat Annemette Arndal-Lauritzen pentru Euronews.

Martin Lassen a susținut, de asemenea, că donarea de spermă este atât de normalizată în cultura daneză pur și simplu pentru că există de atât de mult timp.

"Fondatorul nostru a înființat prima bancă de spermă daneză în urmă cu 35 de ani. De atunci, danezii s-au obișnuit cu băncile de spermă care fac publicitate pentru donarea de spermă. A devenit parte din cultura noastră".

Lasse Haldrup, un danez de 23 de ani, care a devenit donator de spermă în iulie anul trecut, nu consideră că donarea de spermă este un subiect delicat în societatea daneză.

"Vorbesc destul de deschis despre asta. Toată lumea din anturajul meu știe, familia mea, prietenii mei, chiar și fata cu care mă văd în prezent", a declarat el pentru Euronews.

Spre deosebire de multe alte țări europene, legislația daneză permite băncilor de spermă să își facă publicitate în mod liber în rândul bărbaților danezi. Danezii mai tineri, de exemplu, sunt vizați prin reclame pe Instagram sau Youtube.

"Investim destul de mult în recrutarea de donatori", spune Lassen.

"Încercăm să îi educăm, explicându-le care sunt avantajele și dezavantajele donării și ce poate însemna acest lucru pentru alții."

Ce primesc donatorii

În schimbul fiecărei donații de spermă, donatorii primesc o sumă de bani și un abonament pentru o sală de fitness. Această recompensă financiară este binevenită mai ales pentru studenți precum Haldrup. "Primesc 40 de euro pentru fiecare donare și donez cam de două ori pe săptămână. Pentru mine este o situație avantajoasă care aduce beneficii tuturor: nu am nevoie de un job secundar și îi ajut pe alții să aibă copii."

Investiția serioasă în recrutare îi face pe mulți danezi să opteze pentru a deveni donatori de spermă.

"Datorită numărului mare de solicitanți, avem de unde alege. Acest lucru ne asigură că putem oferi spermă de înaltă calitate", a declarat Arndal-Lauritzen. Cu toate acestea, se efectuează numeroase teste de sănătate și, în final, doar aproximativ 5% dintre solicitanți sunt aprobați ca donatori de spermă.

Nu e de mirare că Kim a rămas rapid însărcinată. La începutul lunii februarie, femeia și-a strâns bebelușul în brațe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE