Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Menopauza, subiect tabu în România. Peste 40% din femeile care muncesc sunt în perimenopauză sau menopauză

În România, menopauza este, încă, un subiect tabu, cu toate că peste 40% din femeile care lucrează sunt în această perioadă a vieții. Complicațiile care pot apărea, cum ar fi creșterea în greutate, insomniile sau tulburările psihologice pot fi prevenite prin controale medicale periodice, spun medicii.

Menopauza precoce a determinat-o pe Ileana Badiu să vorbească public despre schimbările dramatice prin care trec femeile în această situație. A devenit, astfel, vocea doamenelor cărora le este rușine să vorbească despre efectele negative asupra corpului și minții. 

Ileana Badiu, inițiatoarea proiectului SuperAge: ”Am experimentat o menopauză precoce, la 42 de ani, și moment în care m-am simțit extrem de singură pentru că nu am avut de unde să adun informații. Nu am avut persoane publice alături de care să încep acest dialog și mi-am asumat acest demers singură, dorind cumva să rebranduiesc ideea asta de menopauză. Femeile, ele însele se pun jos atunci când intră la menopauză, din cauză că se simt vinovate. Cu atât mai mult cu cât menopauză apare într-o fază precoce, vina este cu atât mai mare.” 

Peste 40% din femeile care muncesc sunt în perimenopauză sau menopauză

De obicei, menopauza se instalează în jurul vârstei de 48-50 de ani. Pentru femei asta înseamnă sfârșitul vieții fertile. Peste 40% din femeile care muncesc sunt în perimenopauză sau menopauză, arată datele INS. Bolile cardiovasculare, osteoporoza, insomniile și creșterea în greutate sunt cele mai des întâlnite complicații ale menopauzei. Simptomele diferă, însă, de la o persoană la alta.  

Daciana Toma, medic de familie: ”Vorbim de bufeu, nu de valurile alea de căldură, de iritabilitate sau unor nervozitate, de transpirații, nu de poate o stare de oboseală.”

Aceste simptome le pot crea femeilor probleme reale la locul de muncă. Capacitatea de muncă poate fi redusă în unele momente din cauza problemelor de concentrare cauzate de simptome. medicii spun, însă, că un stil de viață sănătos poate reduce mult din simptomele menopauzei.  

Valeria Herdea: ”Mi-aș dori foarte tare să ne pregătim de-a lungul vieții, să înțelegem că și asta face parte din evoluția noastră, că și menopauza este o perioadă, că și menopauza vine la pachet cu niște lucruri, dar pentru care te poți pregăti. Am ajuns la menopauză, atunci trebuie să începem să ne uităm la riscurile pe care le avem.”

Ministerul Sănătății dorește să dezvolte un pachet de servicii preventive pentru femeile care ating vârsta menopauzei. Acesta ar trebui să conțină consultații periodice, investigații și terapii, care să prevină complicațiile menopauzei.

Țări precum Spania, Japonia și Indonezia au adoptat anumite forme de concediu menstrual la locul de muncă, dar nu și pentru menopauză. Mai mult, Marea Britanie a încercat acest lucru, dar Guvernul a respins cererea deoarece ar putea cauza discriminare împotriva bărbaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE