Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concediul de menopauză, următorul pas pentru a sprijini angajatele care se confruntă cu simptome

Publicat de: Euronews

Femeile au fost stigmatizate cu privire la menopauză timp de secole, fiind făcute să simtă că momentul care marchează sfârșitul ciclurilor menstruale corespunde, de asemenea, cu sfârșitul tinereții și chiar al valorii lor. Cele mai multe femei trăiesc menopauza de la începutul până în jurul vârstei de 45 de ani, când se află de obicei la apogeul carierei, conform Euronews.com.

Simptomele menopauzei și productivitatea

Un sondaj realizat de parlamentul britanic la începutul acestui an a arătat că una din trei femei lipsește de la serviciu din cauza simptomelor menopauzei, în timp ce mai puțin de una din trei vorbește despre simptomele sale la locul de muncă.

Aproximativ 75% dintre cele 2.000 de respondente au avut probleme de memorie și concentrare, 69% s-au simțit anxioase sau deprimate, iar 41% au avut dureri de cap debilitante. Acestea nu au vorbit despre simptome cu nimeni de la locul de muncă.

Aceasta este o dovadă că există o lipsă gravă de conștientizare a stărilor cu care se confruntă femeile cu menopauză la locul de muncă. În prezent, nicio țară din Europa nu recunoaște dreptul la concediu pentru menopauză și nici nu are politici care să răspundă nevoilor femeilor care se confruntă cu simptomele menopauzei.

În Italia, Institutul Național de Asigurare Împotriva Accidentelor la Locul de Muncă din această țară (INAIL) recunoaște problemele cu care se confruntă femeile care lucrează când se află la menopauză, dar, în loc să sugereze schimbări de politici la locul de muncă la nivel național, oferă femeilor sfaturi despre cum să mănânce mai bine și să facă exerciții fizice mai eficiente pentru a atenua simptomele.

Pe 22 ianuarie anul acesta, problema menopauzei la locul de muncă a fost adusă în discuție în Parlamentul European.

„Limitarea menopauzei la o sferă medicală și privată și eșecul de a aborda menopauza ca o problemă la locul de muncă duce din ce în ce mai mult la o protecție insuficientă a lucrătoarelor și la ieșirea timpurie a femeilor de pe piețele muncii, și astfel crește riscul de dependență economică a femeilor, sărăcie și excluziune socială, contribuie la pierderea cunoștințelor, abilităților și experienței femeilor și duce la pierderi economice semnificative”, se arată într-o declarație pe site-ul Parlamentului European.

Succesul concediului menstrual

Spania a devenit prima țară din Europa care a recunoscut dreptul la concediu menstrual, după ce guvernul său a aprobat anul acesta un proiect de lege care sprijină această practică. Conform legii propuse, femeile care se confruntă cu dureri menstruale severe vor avea dreptul să își ia cel puțin trei zile de concediu medical în fiecare lună.

În timp ce Occidentul rămâne în urmă, țări precum Indonezia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan dispun deja de anumite forme de concediu menstrual la locul de muncă. Nu există niciun motiv pentru care recunoașterea concediului pentru menopauză să nu se bucure de succesul obținut de campania pentru recunoașterea drepturilor la concediu menstrual.

În Marea Britanie, o comisie de membri ai Parlamentului solicită acum un proces privind concediul pentru menopauză, afirmând că „stigmatizarea, rușinea și culturile disprețuitoare [...] trebuie să fie desființate”. La Londra, primarul orașului, Sadiq Khan, a introdus deja, în martie, concediul pentru menopauză pentru angajații primăriei.

Milioane de femei fac parte din forța de muncă în Europa și în întreaga lume, iar multe dintre ele sunt sau vor experimenta menopauza timp de cel puțin două decenii, în timp ce se află la locul de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE