Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compania Amazon, acuzată că nu respectă drepturile angajatelor însărcinate sau ale persoanelor cu handicap

Publicat de: Sabina Coman

Compania Amazon a fost acuzată că nu respectă drepturile angajatelor însărcinate sau ale persoanelor cu handicap. În acest caz, Diviza pentru Drepturile Omului din statul New York a înaintat o plângere împotriva Amazon.

Chiar și în cazurile în care compania a fost de acord ca activitățile angajatelor însărcinate sau ale persoanelor cu dizabilități să fie adaptate nevoilor lor, plângerea susține că managerii i-ar forța, în continuare, să îndeplinească sarcini dificile.

Este exemplul unei angajate însărcinate, care a fost nevoită să depună efort fizic susținut, în ciuda condiției sale medicale. Aceasta a precizat că deși a depus o cerere pentru a evita activitățile obositoare, în special ridicatul cutiilor grele de peste 25 de kilograme, cerințele nu i-au fost luate în considerare.

Amazon a aprobat cererea, însă managerul angajatei ar fi refuzat să pună în practică decizia companiei, aceasta fiind nevoită să ridice și să care colete extrem de grele, în ciuda plângerilor interne ale colegilor. Mai mult, în urma efortului, femeia a avut nevoie de îngrijiri medicale și a trebuit să-și ia concediu fără plată, după ce Amazon nu i-a oferit asigurat dreptul la concediu medical.

Există, de asemenea, și mărturii ale unor anajați ale căror cereri de acomodare au fost respinse. Un alt exemplu este acela al unui bărbat care ar fi soliciat companiei să-i fie modificat programul de lucru, din cauza unei probleme medicale care i-ar fi afectat programul de somn. Cererea acestuia nu a fost acceptată de manager, care a refuzat să schimbe programul, spunând că nu a existat suficient de documente medicale pentru a aproba cererea.

Acum, că plângerea a fost depusă, New York State Division of Human Rights va investiga și va stabili dacă este necesară o audiere companiei. În funcție de rezultat, Amazon ar putea fi nevoită să "înceteze comportamentul său discriminatoriu" și să adopte politici adaptate nevoilor angajaților, dar și să organizeze cursuri de formare cu privire la respectarea drepturilor omului. Compania s-ar putea confrunta, de asemenea, cu amenzi și sancțiuni civile.

Nu este prima dată când angajații se plâng de condițiile de la Amazon

Compania Amazon a mai fost acuzată de discriminare și în trecut. Unele angajate însărcinate au precizat chiar că au sfârșit prin a fi concediate, după ce nu și-au putut îndeplini sarcinile, din cauza faptului că activitățile lor nu au fost adaptate nevoilor lor.

Astfel, șase senatori americani au cerut, de asemenea, Comisiei federale pentru șanse egale de angajare să investigheze compania pentru discriminarea sarcinii.

Totodată, o fostă angajată Amazon susține că pauzele de masă și de mers la toaletă erau adesea ignorate și în plus, acestea nu erau menționate în scris nicăieri. În acest fel, angajații nu aveau o perioadă clară în care să-și poată lua masa. Mai mult de atât, acuzațiile spun că și în timpul meselor, toată lumea trebuia să aibă la îndemână stațiile de recepție folosite pentru a comunica.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE