Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce este blocat Programul pentru fertilizarea în vitro. Natalia Intotero: Mi-aș dori ca ministrul Finanțelor să înțeleagă necesitatea

Programul Național pentru Creșterea Natalității a fost oprit în acest an de către Ministerul Finanțelor din cauza lipsei banilor. Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a anunțat la Euronews România că a solicitat dublarea numărului beneficiarilor, însă proiectul ar trebui să primească mai întâi aviz pozitiv din partea ministrului Marcel Boloș.

”Sper și eu să fie deblocat. În momentul de față proiectul hotărâririi de Guvern prin care noi am solicitat dublarea numărului persoanelor care să beneficieze de acest proiect pentru anul în curs 2024 se află la Ministerul Finanțelor pentru aviz.

Mi-aș dori foarte mult ca domnul ministru să înțeleagă necesitatea acestui program și a continuării acestuia (... ) Am înțeles că această dificultate de comunicare există cu mai mulți colegi. E foarte important să îți faci când spui că îți pasă de viitorul țării, nu doar declarativ”, a declarat Natalia Intotero, la Euronews România.

Câți bani ar putea fi oferiți prin Programul pentru fertilizarea în vitro

Ministrul Familiei a amintit că Programul Național pentru Creșterea Natalității a fost demarat în toamna anului 2022, iar ”la vremea respectivă erau 2.000 de proceduri finanțate, eligibile, pentru 2.000 de cupluri”

”În momentul în care o familie își depune intenția pentru a beneficia de această susținere a statului, respectiv de suma de 3.000 de euro, dintre care 1.000 de euro pentru analizele medicale, 2.000 de euro pentru procedura medicală în sine.

După ce sunt declarați eligibili își aleg una dintre clinicile care au dorit să participe la acest program și apoi încep să aibă întâlnirile cu medicii.

În momentul în care medicii spun, după discuții și analize, că sunt pregătiți pentru procedura în sine, aceasta își urmează cursul și apoi perioada de așteptare pentru confirmarea sarcinii, după care perioada de nouă luni pentru nașterea bebelușului”, a afirmat Intotero.

Câte persoane au apelat la Programul pentru fertilizarea în vitro

”Pentru anul 2023, am avut 10.000 de proceduri eligibile. Din 10.000 avem până săptămâna trecută 73 de nașteri, 1.736 de sarcini în evoluție.

Avem de asemenea 3.119 deconturi cu farmaciile, 2.928 de deconturi la clinici, 9.322 de contracte dintre cele 10.000 și voucherele emise.

Este un rezultat foarte bun. Pentru anul 2023, am avut 9.322 până săptămâna trecută, inclusiv vouchere emise”, a mai precizat ministrul Familiei, la Euronews România.

Natalia Intotero: ”Foarte mulți tineri amână decizia de a face un copil, de teama unui război”

În România, în momentul de față, vedem că tinerii îndrăznesc să se căsătorească tot mai târziu și să devină părinți și mai târziu. Generația s-a schimbat.

”Am vorbit cu foarte mulți tineri. Amână decizia de a face un copil, de teama unui război. Vedeți, foarte multe știri false că începe războiul. Foarte multe știri de panică.

Pe de altă parte, au nevoie de mai multă susținere. Programul ”Prima casă” e foarte bun, dar fluctuația ROBOR-ului din ultimii doi ani a făcut ca ratele să se dubleze.

Tineri care pornesc în viață și care își fac un credit pentru o locuință și văd că în doi ani li se dublează rata poate mai amână decizia pentru câțiva ani să fie părinți, de teama că nu își vor mai permite să plătească.

De aceea, noi am venit în ajutor și din acest punct de vedere. Programele de creditare pe care noi le derulăm - Family start, prin intermediul căruia poți să beneficieze de 30.000 de euro, un împrumut pe care-l returneze în 10 ani. Poate fi o refinanțare a unui astfel credit. Sunt introduse și aici criterii de venit - 7.500 de lei pentru familiile monoparentale și 6.500 de lei pentru familii”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE