Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Reacția ISU Hunedoara, în cazul localnicilor cărați de pompieri prin apa până la glezne: „Unii nu aveau încălțăminte adecvată, alții erau în vârstă”

Situație neobișnuită pentru pompierii români, în urma inundațiilor provocate de vremea ploioasă. În Orăștie, o localitate din Hunedoara, unii sinistrați au găsit motive să râdă, în timp ce primeau ajutor. Autoritățile au avut o reacție în acest caz.

13/02/2024 , 22:36

Evacuați din apa până la glezne

Imaginile ISU Hunedoara arată cum localnicii râd în timp ce pompierii îi cară în spate. Unii dintre ei ar fi refuzat să se autoevacueze pe motiv că nu purtau încălțări impermeabile.

Într-una dintre fotografii se observă cum o femeie merge desculță prin apa care abia îi trecea de glezne. Pentru a traversa zona inundată, ceilalți s-au lăsat cărați în spate de pompieri, iar asta părea să-i amuze.

Sg. Maj. Roxana Caterina Mateuț, purtător de cuvânt ISU Hunedoara: „În cazul respectiv, vorbim despre 10 gospodării afectate de inundații. Curțile, dar și interiorul acelor case erau pline de apă, astfel că în urma apelurilor primite la 112, colegii mei s-au deplasat la fața locului. Situația acestor persoane a fost evaluată împreună cu autoritățile locale, cu care colaborăm de fiecare dată când ne confruntăm cu astfel de cazuri. (...) Ei au fost de acord să se evacueze și, la solicitarea lor, colegii mei i-au ajutat să ajungă până într-o zonă neinundată și, ulterior, au fost transportați la centrul care le-a fost pus la dispoziție. Unii dintre cei în cauză, într-adevăr, nu aveau încălțămintea adecvată, unii erau mai în vârstă, a fost și un copil acolo”.

„Aș vrea să vă mai spun că acești oameni se aflau într-o situație dificilă, cu casele inundate, debitele apelor erau în continuă creștere pentru că la ora aceea încă era valabilă avertizarea cod portocaliu de inundații și nu ne-am fi dorit ca situația să degenereze și persoanele acelea să rămână acolo și să fie puse într-adevăr în pericol mai mult decât erau când am ajuns noi la fața locului”.

„Ei nu aveau încălțăminte impermeabilă. Colegii mei erau echipați corespunzători și, la fel ca la fiecare intervenție, colegii mei dau dovadă de spirit civic și de empatie pentru că este menirea noastră să ne ajutăm semenii, cu atât mai mult atunci când acest lucru ne este solicitat direct”.

„Sprijinul acesta a fost solicitat direct. În momentul în care am ajuns la fața locului, a fost vorba despre o distanță relativ scurtă și am făcut tot posibilul ca oamenii să se simtă în siguranță și să ajungă la centrul respectiv, care le-a fost pus la dispoziție de Primăria Orăștie și să ne asigurăm că nu rămân acolo pentru a nu ne confrunta, ulterior, cu o situație mai gravă (...). De multe ori, oamenii nu contientizează pericolul la care se expun”.

Claudiu Bratu, fost ofițer IGSU, la Euronews România: „Nu numai în România, și în alte țări, încă nu este stabilită foarte clar obligativitatea persoanelor de a se autoevacua atunci când autoritățile cer acest lucru. Este valabil și în America, și în multe țări din Europa, și în România, bineînțeles”.

„Trebuie să recunoaștem că în România, care e țara tuturor posibilităților, nu puține au fost situațiile în care anumiți cetățeni au cerut să fie transportați dintr-un loc în altul inclusiv ca să meargă la cârciumă. Trebuie să înțelegem că aici ține și de cultura populației și ca atare trebuie să înțelegem că mai sunt și astfel de situații”.

Știrea inițială:

Imaginile zilei vin de la Orăștie: Oameni salvați de pompieri din apa până la glezne

Vremea ploioasă a început deja să producă efecte în țară. Peste 35 de pompieri au intervenit în mai multe localități din hunedoara pentru a scoate apa din gospodării.

În Orăștie, mai multe persoane au fost evacuate de salvatori, deși apa nu depășea 20 de cm.

Imaginile au devenit virale

VEZI GALERIA
5 imagini

În imagini, putem vedea cum pompierii cară pe brațe câteva persoane, deși apa trece puțin peste glezne. Tot în această dimineață Drumul național 7 a fost inundat din cauza ploilor abundente.

Inclusiv intrarea pe A1 a fost acoperită de apă, iar în apropierea localității Geoagiu traficul a fost închis la cererea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

11 gospodării din Orăştie au fost afectate de inundaţii

Potrivit ISU Hunedoara, până la ora prânzului, 11 gospodării din Orăştie au fost afectate de inundaţii, în zona gării şi pe strada Plantelor.

"Un număr de 35 de pompieri cu 10 autospeciale din cadrul subunităţilor Orăştie, Deva şi Hunedoara acţionează pentru înlăturarea efectelor negative produse de precipitaţiile abundente din ultimele ore. (...) Pentru 7 persoane, printre care şi un minor, s-a luat hotărârea de evacuare din casele ameninţate de ape", a precizat sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE