Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Codurile de vreme rea, ignorate prea des. Specialist în meteorologie: ”Oamenii au plecat la drum, deși a fost emis cod roșu”

Deși autoritățile au emis avertizări, și i-au sfătuit pe locuitorii din zonele afectate să se protejeze de vremea rea, nu toți au ascultat sfatul. Mulți au fost prinși de viscol în câmp deschis și a fost nevoie de intervenția serviciilor de urgență, ca să îi scoată din zăpadă.

Adina Croitoru, profesor, cercetător în meteorologie: ”A fost emis cod roșu pentru prima dată. Codul roșu ar trebui să oprească activitatea. Din păcate dacă drumul nu a fost închis, oamenii au plecat la drum. Aceste avertizări nu sunt pentru o situație anume sau ca să aibă colegii din ANM o activitate. Fiecare are atribuții în situațiile de risc. Suntem în cazuri ca forță majoră dacă o autoritate întârzie din varii motive să ia o măsură. Nu înseamnă că cetățeanul nu trebuie să se protejeze și el. Au fost avertizări cod portocaliu sâmbătă și cod roșu duminică și totuși oamenii au plecat la drum.”

Oamenii nu știu cum să reacționeze în fața fenomenelor meteorologice extreme

Adina Croitoru, profesor, cercetător în meteorologie: ”Vedeam pe net reacții că ne enervează acele mesaje tip RO-Alert, că sună prea tare. Totuși suntem într-o societate în care autoritățile încearcă să își protejeze cetățenii. Acesta este un mijloc eficient, dacă l-am lua în seamă.”

Specialiștii în meteorologie consideră că ar fi necesar ca elevii să fie instruiți la școală cum să reacționeze în fața unor fenomene meteorologice extreme.  

Adina Croitoru, profesor, cercetător în meteorologie: ”Nu avem nici măcar o ora obligatorie în curricula preuniversitară de apărare împotriva dezastrelor. Nu știm cum să citim mesajele de cod de avertizate meteo sau alte tipuri de dezastre naturale, inundații, incendii și copiii nostru nu știu ce să facă.”

Apelul experților vine în condițiile în care România se confruntă, asemeni altor state de pe continent, cu fenomene meteorologice extreme. 

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie: ”Înregistrăm recorduri pentru ultima lună din toamna 2023, anotimp care nu se abate de la mersul extremelor meteo pe întreg anul 2023. Aș menționa ca până acum noiembrie din anul ăsta înregistrează record de precipitații 86,3 l pe metru pătrat, fiind a doua luna cea mai ploioasa din 61.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE