Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viscol și ninsori, în România. Raed Arafat: „Lumea va trebui să rămână în case și să evite deplasările”

Iarna și-a intrat în drepturi în aproape toată România. Temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț în mare parte din țară.

26/11/2023 , 18:02

Raed Arafat: „Lumea va trebui să rămână în case și să evite deplasările”

Peste 300.000 de oameni din 12 județe au rămas fără electricitate, iar autoritățile trimit către ei generatoare de curent electric.

În același timp, există șoferi care cer ajutor pe drumurile înzăpezite. La orele 16:00, șeful DSU, Raed Arafat, într-o intervenție prin telefon la Euronews România, a spus că unii dintre ei refuză, însă, să fie duși la adăpost și complică situația.

Unde sunt situații critice în acest moment?

Raed Arafat: „În primul rând, sunt județele care sunt cu cod roșu. În acest moment, toate drumurile județene sunt închise în județele Brăila, Călărași, Constanța, Galați și Tulcea. Și sunt 46 de tronsoane de drumuri naționale din 10 județe care sunt închise în Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Teleorman, Vaslui și Vrancea (...)”.

„Lumea va trebui să rămână în case și să evite deplasările la acest moment, pentru că riscă să rămână în drum (...)”.

„Pentru partea de electricitate si de apă întrerupte deja am mobilizat 13 generatoare de capacitate mare care sunt pe drum spre Constanta și spre Slobozia, unde s-au solicitat și unde împreună cu furnizorii de curent electric vor fi conectate pentru furnizarea curentului pentru anumite servicii esentiale. (...)”

„Nu am informații despre cazuri blocate cu pacienti la care nu putem ajunge (...)”.

„Problema cu care ne confruntăm și am primit informare de la ISU, de exemplu, în Călărași, unii nu doresc să-și părăsească mașinile, iar la acest moment nu au cum să-i deblocheze cu mașini cu tot. Noi încercăm să scoatem oamenii care sunt blocați, să-i ducem la adăposturi în zone apropiate, unde pot să stea în siguranță până trece codul și până se eliberează drumul pentru ei, ca să-și continue drumul. Dacă ei insistă să stea în mașini, riscă pe parcursul nopții să rămână blocați, după care să solicite din nou sprijin să fie scoși de acolo”.

Probleme în zonele afectate de avertizările meteo

UPDATE: Școlile vor fi închise luni, 27 noiembrie, în cinci județe: Brăila, Constanța, Călărași, Galați și Tulcea, din cauza vremii.

UPDATE: Accident rutier pe E581, în zona Costești. S-a răsturat un autocar cu 40 de pasageri și a fost implementat planul roșu de intervenție, începând cu ora 12:09 a fost instituit Planul Roșu, după cum anunță autoritățile locale. 15 victime primesc asistență medicală.

UPDATE: În jurul orei 11, jandarmii din Călărași acționează pentru scoaterea din zăpadă a 12 autovehicule blocate din cauza vremii nefavorabile.

Echipaje de jandarmi acționează pe DN3 B, în Tonea, unde 12 mașini sunt blocate, și pe DN 21, în zona localității Drajna.

UPDATE: În jurul orei 11, șapte trenuri aveau întârzieri cuprinse între 10 şi 240 de minute la sosirea în Gara de Nord. din București. Cea mai mare întârziere o are un tren care a plecat de la Constanţa, de 240 de minute. Iar un alt tren care a plecat din Galaţi are 200 de minute întârziere.

UPDATE: Potrivit datelor oficiale, până la ora 10:30, în municipiul București, ISU București a raportat 23 de intervenții pentru degajarea unor arbori căzuți, dintre care 15 s-au soldat cu pagube materiale.

Știrea inițială:

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: "Au fost emise și coduri roșii pe areale din județele Brăila, Buzău, Ialomița și Călărași, precum și în zona litorală din Constanța și Tulcea, unde vântul suflă cu putere, depășește la rafale 100 km/oră. Avem parte de un episod de viscol destul de violent în partea de sud.

Cele mai coborâte temperaturi le așteptăm în estul Transilvaniei, minus 3 grade, prin zona deluroasă din est, iar noaptea, tot în estul Transilvaniei vor fi cele mai mici temperaturi, spre minus 8 grade. În capitală, luni dimineață va fi o temperatură minimă de minus 4 grade".

La această oră, sunt în vigoare coduri galbene și portocalii de viscol și ninsori abundente în jumătate de țară, iar din cauza vremii, se circulă cu dificultate în mai multe zone. În județul Constanța, aproape toate drumurile au fost închise.

În București ninge de câteva ore și este în vigoare un cod galben de vânt și viscol. Autoritățile au anunțat că au căzut 12 copaci și au avariat șase autoturisme.

În Constanța, autoritățile au anunțat că toate drumurile naționale, mai puțin cele spre Galați, vor fi închise preventiv. De asemenea, compania CFR a anunțat că 24 de trenuri sunt anulate și vor mai fi și altele, trenuri care duc sau vin din județul Constanța, unde este cod roșu de vreme rea și vântul bate chiar și cu peste 100 de km/oră. Premierul Marcel Ciolacu a cerut convocarea comandamentelor de iarnă.

Sudul țării va rămâne sub cod roșu și portocaliu până la ora 18

Județele Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna se află sub cod galben de viscol și ninsori abundente. A nins toată noaptea în zona montană din județele Brașov și Sibiu. În Carpații Meridionali și de Curbură, vorbim de intensificări susținute ale vântului, cu rafale de până la 110 km/oră, ninsori viscolite și vizibilitate sub 50 de metri.

Drumarii au avut și ei o noapte albă, iar cei din județul Brașov au acționat pe toate drumurile județene, cu peste 200 de utilaje. Acolo există în stoc peste 20.000 de tone de materiale antiderapante.

Momentan, nu au fost anunțate drumuri închise în această regiune, însă autoritățile au anunțat că vor lua măsura restricționării sau chiar închiderii unor drumuri. Prefectul Brașovului a convocat comitetul județean pentru situații de urgență, pentru a monitoriza situația din teren și pentru a se putea interveni cu promptitudine.

Județul Constanța, aproape blocat. 25 de drumuri județene din România, închise

Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea: "La această oră, toate drumurile județene sunt închise, dar și șase drumuri naționale: DN 38, DN3, DN22, DN 22A și DN22C. Avem mai multe autoturisme blocate la această oră pe drumurile închise circulației, peste 25 de autoturisme, patru microbuze, un autocar și peste 140 de persoane sunt blocate în aceste autoturisme. Din fericire, nimeni nu necesită ajutor medical la această oră, dar vor fi evaluați medical de colegii mei odată ce vor ajunge acolo.

Avem 11 localități fără apă la această oră și 55 de localități fără alimentare cu energie electrică. Echipajele sunt în teren, peste 200 de pompieri intervin cu toate forțele și mijloacele din dotarea inspectoratelor. Menționăm că situația este una dinamică, iar deciziile care se iau la nivelul comitetului județean se pot schimba de la un minut la altul, pentru siguranța cetățenilor.

În acel autocar blocat, ar fi vorba despre aproximativ 60 de pasageri în drum spre Hârșova. Ei sunt în afara oricărui pericol. Intervenția este foarte dificilă, pentru că suntem în continuare sub cod roșu, ninge viscolit, vântul bate cu rafale de peste 90 de km/oră, vizibilitatea este extrem de redusă, dar facem tot ce putem pentru a ajunge la persoanele care au nevoie de ajutor".

Porturile de la Marea Neagră, închise. Zeci de trenuri, anulate

Daria State, centrul Infotrafic: "În prezent, sunt 25 de drumuri naționale închise din cauza condițiilor meteo: cinci în județul Brăila, patru în județul Buzău, cinci în județul Constanța, cinci în județul Călărași, două în județul Ialomița și patru în județul Tulcea. Pentru toate informațiile necesare, accesați site-ul Poliției Române, la secțiunea infotrafic, pentru a vedea exact ce drumuri naționale sunt închise și între ce localități nu se circulă.

Au fost foarte multe probleme pe drumurle naționale încă de azi-noapte și chiar de ieri. În prezent, un autocar cu mai mulți cetățeni ucraineni este răsturnat pe DN21, în județul Ialomița. Din fericire, nu au rezultat victime, însă momentan nu poate fi remediată problema acolo, pentru că drumul este aproape complet înzăpezit. Se încearcă eliberarea autocarului și circulația să fie reluată, însă ninge viscolit și se depune zăpadă.

Au fost probleme și cu alte autocamioane care s-au răsturnat pe DN21 și mai multe autoturisme care nu pot înainta. În urmă cu puțin timp a fost închisă circulația pe autostrada Soarelui, București - Constanța, între kilometrii 35 și 144, între localitățile Fundulea și Fetești. Aici ninge viscolit, este multă zăpadă depusă pe carosabil, vizibilitatea este spre zero.

Există și un drum național cu restricție de tonaj de peste 3,5 tone în județul Brașov, DN73A, între Râșnov și Predeal. Totodată, toate porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza viscolului extrem de puternic.

În ceea ce privește traficul feroviar, pe raza județelor Constanța și Tulcea, momentan 30 de trenuri sunt suspendate. Situația este în dinamică și vor fi suspendate și alte trenuri. De asemenea, ne așteptăm ca și alte drumuri naționale să fie închise, în funcție de cum evoluează vremea. Cel mai bine este să fie evitate călătoriile. Oricum nu se poate circula pe foarte multe drumuri naționale."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE