Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci oameni blocați într-o peșteră din Slovenia au fost salvați. Grupul rămăsese în subteran de sâmbătă

Cinci oameni care erau blocați de sâmbătă într-o peșteră inundată din Slovenia au fost salvați. Conducătorul misiunii a anunțat că sunt cu toții bine și că starea lor psihică este bună. O parte din cei peste opt kilometri cât are rețeaua de lacuri subterane a fost străbătută cu barca. Iar pe o porțiune, oamenii au mers pe jos, a precizat şeful unităţii de salvare speologică.

Salvarea a fost posibilă pentru că apele s-au retras, iar echipele de scafandri au ajuns la grupul blocat în subteran, la circa doi kilometri de la intrare. După ce au fost evacuați cu succes, cei doi ghizi turistici și cei trei membri ai unei familii au fost duși la căldură.

Sandi Curk, reprezentant al Protecţiei civile slovene: ”Este o zi fericită, este o zi pentru viață. Și este și o zi în care să fim recunoscători salvatorilor, după aceste trei zile.”

Sâmbătă, în urma ploilor abundente, apele au crescut brusc în interiorul peșterii din sud-estul Sloveniei, iar oamenii nu au mai putut ieși. În ajutorul lor au sărit imediat speologii, care le-au dus cele necesare pentru a supraviețui.

Igor Berko, șeful Asociației Speologice din Slovenia: ” În acești saci, am pus mâncare în acești saci, niște haine groase și alte lucruri. Acești saci sunt impermeabili și vor ajunge la ei.”

Slovenia este cunoscută pentru cele 14 mii de peșteri pe care le are. Iar ecosistemul de la Krijna Iama este considerat al patrulea cel mai mare din lume în ceea ce privește biodiversitatea. Lacurile subterane de culoarea smaraldului sunt o atracție pentru turiști, însă este pentru prima dată când au rămas oameni blocați în această peșteră. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE