Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vremea rea a pus stăpânire pe o parte din Europa. În Franța și Germania sunt inundații, iar furtuna Henk a lovit cu putere Marea Britanie.

Ministerul român de Externe îi avertizează pe cei care vor să călătorească în Franța că autoritățile de acolo au emis un cod portocaliu de ploi abundente și inundații pentru 10 departamente. Și la sfârșitul anului trecut, aceste regiuni s-au confruntat cu vreme rea.

Temperaturi de -40 de grade

Unele dintre cele mai scăzute temperaturi din această iarnă au fost înregistrate miercuri în țările nordice, țările baltice și Rusia, scrie euronews.com.

Temperaturile au coborât sub -40 de grade Celsius în regiunea nordică pentru a doua zi consecutiv miercuri.

În Laponia, mercurul a coborât la -43,6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ianuarie în Suedia în ultimii 25 de ani, a anunțat agenția suedeză de știri TT.

Acestea au fost unele dintre cele mai scăzute temperaturi globale înregistrate până acum în această iarnă.

Oamenii, sfătuiți să rămână acasă

Locuitorii din Lituania, Letonia și Estonia au resimțit, de asemenea, frigul pătrunzător. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și vântul puternic au perturbat transporturile în întreaga regiune nordică, mai multe poduri fiind închise, iar unele servicii de trenuri și feriboturi suspendate. Mai multe școli din Scandinavia au fost închise

În Danemarca, oamenii au fost sfătuiți de către autorități să evite deplasările inutile, din cauza zăpezii.

Furtuna Henk, în Anglia

În Marea Britanie, Furtuna Henk a lovit mai multe regiuni din sudul țării. Au fost ploi abundente și vânt deosebit de puternic.

Peste 300 de avertismente de inundații erau în vigoare miercuri în Anglia și Țara Galilor, în timp ce 10.000 de locuințe au rămas fără curent electric.

Rețeaua feroviară din Marea Britanie a fost afectată de inundații și întreruperi de energie electrică.

Cele mai puternice vijelii din Marea Britanie au fost înregistrate pe Insula Wight, în largul coastei din sudul Angliei, unde viteza vântului a atins 151 km/h.

În Franța, ploile torențiale au lovit regiunile nordice Pas-de-Calais și Nord încă de duminică, forțând evacuarea a aproximativ 200 de persoane. 10.000 de gospodării au rămas fără curent electric, potrivit autorităților locale.

Sute de lucrători de urgență din întreaga Franța s-au mobilizat pentru a salva oameni din casele inundate și pentru a curăța drumurile, iar întăriri de personal și echipamente au venit din Cehia, Slovacia și din Olanda.

Serviciul național de meteorologie a menținut joi avertizările de inundații și vânt pentru mai multe regiuni din nordul Franței și de la granițele sale cu Belgia, Luxemburg și Germania, fiind prognozate mai multe ploi împreună cu vânturi de până la 100 km/h.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE