Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenția Europeană de Mediu spune că obiectivele UE sunt "dificil de atins până în 2030". Comisia Europeană a respins cererile ONG-urilor

Cele 27 de state membre ale UE au obiective greu de atins până în 2030, în ceea ce privește ambițiile climatice. O spune chiar Agenția Europeană de Mediu (AEM), care, într-un raport publicat pe 18 decembrie, susține că obiectivele în ceea ce privește consumul de energie şi agricultura ecologică sunt "dificil de atins", după cum precizează AFP.

În ceea ce privește diminuarea consumului de energie la 992,5 milioane de tone echivalent petrol, "potrivit analizei AEM, este posibil ca UE să nu îşi atingă majoritatea obiectivelor până în 2030. Este foarte puţin probabil. Pentru 2030, ritmul mediu anual de reducere observat în ultimii zece ani va trebui să fie de trei ori mai rapid. Pentru a accelera progresele, statele membre trebuie să aplice mai mult legile existente, să ia măsuri suplimentare şi să integreze clima şi mediul în alte domenii politice".

AEM spune că obiectivele UE sunt "dificil de atins până în 2030"

Totodată, Agenția Europeană de Mediu crede că și atingerea unei cote de 42,5% de energii regenerabile în cadrul consumului global este "puţin probabilă". Un alt obiectiv este ca 25% din terenurile agricole să fie cultivate conform criteriilor de agricultură ecologică, însă și acest aspect este considerat "puțin probabil".

Singurul aspect pozitiv remarcat de AEM este acela că statele UE vor reuși "foarte probabil" să reducă cu 55% numărul deceselor premature asociate cu poluarea aerului.

  • Raportul AEM evaluează anual țările membre UE și progresele făcute de acestea în raport cu cele 28 de obiective de mediu.

Între timp, ONG-urile care doreau să convingă Comisia Europeană să impună reducerea cotelor anuale de emisii pentru statele membre au fost respinse, iar Comisia a spus că cererea lor este nefondată și că nu are competențe pentru a reevalua obiectivul, potrivit Euronews.com.

În luna august, Climate Action Network (CAN) și Global Legal Action Network (GLAN) au emis o cerere oficială pentru executivul UE de a revizui nivelul obiectivelor în ceea ce privește cotele anuale de emisii, susținând că acestea sunt în prezent "evident incompatibile cu menținerea încălzirii globale la nivelul obiectiv de temperatură pe termen lung, de cel mult 1,5°C".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE