Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Serviciul european Copernicus: Temperaturile vor continua să crească

2023 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată, potrivit serviciului european pentru schimbările climatice Copernicus. Iar oamenii de știință avertizează că planeta va continua să se încălzească atâta timp cât și emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere. 

2023 este un an excepțional din punct de vedere al climei, lună de lună fiind înregistrate temperaturi record. Nu face excepție nici  noiembrie, care a încheiat cea mai caldă toamnă boreală, adică din emisfera nordică, din timpurile moderne.

Datele pentru perioada ianuarie-noiembrie, arată că temperatura medie a aerului a fost cu aproape 1,5 grade Celsius peste media preindustrială din perioada 1850-1900 și cu 0,13 grade mai mare decât media pentru 11 luni din 2016, considerat până în prezent cel mai cald an calendaristic înregistrat vreodată. În Europa, temperatura medie a aerului a fost cu aproape 1,5 grade peste medie.

Toate aceste date record, inclusiv temperaturile extraordinare din noiembrie la nivel global, înseamnă că 2023 va fi cel mai călduros an înregistrat în istorie.

Oamenii de știință de la Copernicus avertizează că încălzirea globală, inclusiv perioadele de secetă severă, vor continua în condițiile în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere. ”Atingerea unui nivel zero al emisiilor este vitală pentru gestionarea riscurilor climatice", spun climatologii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE