Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Emisiile de CO2 din combustibilii fosili vor atinge un nivel record în 2023

Emisiile de CO2 din combustibilii fosili au crescut în acest an cu 1,1% față de nivelurile din 2022, ajungând la o valoare estimată de 36,8 miliarde de tone, potrivit euronews.com. Dacă lucrurile continuă pe această cale, oamenii de știință estimează că există o șansă de 50% ca temperatura globală să depășească pragul de 1,5°C în următorii șapte ani.

"Impactul schimbărilor climatice este evident peste tot în jurul nostru, dar acțiunile de reducere a emisiilor de carbon provenite de la combustibilii fosili rămân dureros de lente", spune profesorul Pierre Friedlingstein, fost autor principal al studiului.

Oamenii sunt încă departe de țintele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Studiul mai arată că deși emisiile provenite din defrișări vor scădea ușor în viitorul apropiat, ele sunt încă prea mari pentru a fi compensate de rata actuală de replantare. Oamenii de știință spun că suntem încă foarte departe de țintele stabilite privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Anul acesta, emisiile globale de CO2 provenite din incendii au fost mai mari decât media, în parte din cauza unui sezon de incendii extreme în Canada.

Rapotul aratacă că emisiile de CO2 fosil sunt în scădere în unele regiuni, inclusiv în Europa, dar în creștere la nivel global. În acest an, se estimează că emisiile vor crește în India (8,2%) și China (4%) și vor scădea în UE (-7,4%) și SUA (-3%).

Progresul înregistrat de Europa se datorează în mare parte scăderii consumului de cărbune și gaze și creșterea capacității de producție a energiei din surse regenerabile.

În acest context, mesajul specialiștilor este clar: "Toate țările trebuie să își decarbonizeze economiile mai repede decât o fac în prezent pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice", a spus Corinne Le Quéré, profesor la Școala de Științe ale Mediului din cadrul UEA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE