Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pinguinii din Antarctica, în pericol de dispariție pe fondul încălzirii globale

Când secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat Antarctica în noiembrie pentru a evidenția o planetă în pericol și a pregăti terenul pentru discuțiile globale privind clima din Dubai, el a mers să vadă topirea accelerată a gheții, nu pinguinii.

Dar pinguinii erau peste tot în timp ce Guterres și anturajul său au vizitat ghețarii și au vizitat Baza aeriană Eduardo Frei din Chile de pe insula King George. S-au adunat cu sutele pentru a cloci în cuiburi și au stat câte doi și trei la marginea apei în lumina blândă a soarelui de seară.

Continentul este fragil; oamenii de știință au marcat topiri uriașe în multe dintre platformele sale de gheață protectoare, iar un studiu recent a constatat că o mare parte din gheața sa este condamnată la o topire inevitabilă, chiar și în cazul unor reduceri mari ale emisiilor globale.

Vizita lui Guterres reamintește națiunilor care participă la discuțiile privind clima ce este în joc în timp ce negociază cum și dacă lumea ar trebui să elimine treptat combustibilii fosili pentru a preveni cele mai grave consecințe ale încălzirii planetare - o amenințare care ar putea însemna într-o zi dispariția acestor pinguini și a amprentelor lor.

VEZI GALERIA
7 imagini

Sursa foto: AP

Peste 9.000 de pinguini imperiali au murit în 2022

Topirea record a gheţii marine din jurul Antarcticii afectează în mod dramatic supravieţuirea pinguinilor imperiali, potrivit unui studiu publicat în luna august. 

Nivelul extrem de scăzut al gheţii formate în jurul Peninsulei Antarctice, care s-a topit până la valori istorice în 2022, a dus la o situaţie în care niciun pui nu a supravieţuit, cel mai probabil, în patru dintre cele cinci colonii de pinguini imperiali din regiunea centrală şi estică a Mării Bellingshausen, au declarat cercetătorii de la British Antarctic Survey.

După obţinerea unor imagini din satelit ce prezintă o regiune din proximitatea Mării Bellingshausen, oamenii de ştiinţă au detectat o scădere de 100% a concentraţiei de gheaţă în acea zonă.

Acest lucru înseamnă că peste 9.000 de pinguini imperiali au murit cel mai probabil în noiembrie 2022, întrucât gheaţa pe care ei trăiau s-a dezintegrat înainte ca puii să îşi dezvolte pene impermeabile - "un eşec reproductiv catastrofal" care i-a uluit pe oamenii de ştiinţă.

Dacă tendinţele de încălzire globală vor persista, oamenii de ştiinţă afirmă că peste 90% dintre coloniile de pinguini imperiali vor fi "cvasi-dispărute până la sfârşitul acestui secol".

"Ştim deja că pinguinii imperiali sunt extrem de vulnerabili într-un climat care se încălzeşte - iar actualele dovezi ştiinţifice sugerează că evenimentele de dispariţie extremă a gheţii marine, precum acesta, vor deveni din ce în ce mai frecvente şi mai extinse", a adăugat Peter Fretwell.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE