Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gheața din Antarctica se topește într-un ritm alarmant, avertizează cercetătorii

Nivelul gheții de mare din jurul Antarcticii tocmai a înregistrat un nivel minim record, potrivit Centrului Național de Date privind Zăpada și Gheața (NSIDC).

„Există o oarecare îngrijorare că acesta ar putea fi începutul unei tendințe de declin pe termen lung pentru gheața din Antarctica, deoarece oceanele se încălzesc la nivel global”, se arată în comunicatul publicat de NSIDC.

Gheața din jurul regiunilor polare se depune și se topește în funcție de anotimpuri. În Antarctica gheața atinge întinderea maximă la sfârșitul iernii, la jumătatea sau la sfârșitul lunii septembrie. În luna februarie a acestui an, oamenii de știință au raportat că gheața din Antarctica a atins un minim istoric.

Gheața din jurul regiunilor polare joacă un rol esențial în protejarea calotelor de gheață adiacente. Mai puțină gheață în mare înseamnă că mai puțină lumină solară va fi reflectată în spațiu, ceea ce va determina o încălzire mai mare a apelor și va destabiliza ghețarii din jur.

Oamenii de știință cred acum că acest continent se află într-un punct de cotitură, la fel ca și Arctica, pentru că cele două continente se încălzesc într-un ritm alarmant. Recent, încălzirea oceanelor a contribuit la destabilizarea ghețarului Thwaites din Antarctica, care are aproximativ mărimea Portugaliei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE