Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adrian Ahriţculesei e primul alpinist român care a urcat pe cel mai înalt vulcan din Antarctica: „Sunt minus 35 de grade”

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a anunțat, sâmbătă, că a devenit primul bărbat din România care a urcat pe Mount Sidley (4.285 m), cel mai înalt vulcan din Antarctica. Prin această performanță, românul a încheiat „Circuitul celor 7 vulcani”.

Adrian Ahriţculesei a precizat că a reușit să cucerească vârful, marți, 17 ianuarie, la ora 16,00 - ora Antarcticii. Alpinistul din Petroşani a mărturisit că temperatura exterioară era de minus 35 de grade Celsius, în ciuda soarelui de afară.

„Afară este foarte, foarte frig, dar următoarea veste cred că o să vă încălzească. Astăzi, 17 ianuarie 2023, ora 16,00 - ora Antarcticii, am ajuns pe cel mai înalt vulcan din Antarctica, şi anume Mount Sidley. Astfel am reuşit să închei circuitul celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent. Sunt foarte fericit! Mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să-mi îndeplinesc acest vis! Mulţumesc tuturor pentru încurajare şi pentru susţinere! (...) Chiar este foarte frig, termometrul arată minus 35 de grade Celsius. Să ne vedem cu bine! Doamne ajută!", a spus alpinistul Adrian Ahriţculesei, potrivit Agerpres.

Cine este Adrian Ahriţculesei, primul alpinist român care a urcat pe cel mai înalt vulcan din Antarctica

În vârstă de 38 de ani, Adrian Ahriţculesei a plecat, pe 4 ianuarie, spre Antarctica. Acolo, alpinistul român și-a propus să cucerească Muntele Sidley (4.285 m) şi, astfel, să încheie „Circuitul celor 7 vulcani”.

El a ajuns pe 6 ianuarie în oraşul Punta Arenas, din Chile, unde s-a întâlnit cu organizatorii expediţiei din Antarctica.

Alpinistul a spus că a luat cu el două bagaje a câte 20 de kilograme, în care a aşezat echipamentul necesar pentru a putea rezista la temperaturile de la Polul Sud. Echipamentul, de la geacă până la sacul de dormit, a fost produs pe comandă specială în România, notează sursa citată.

Expediţia a fost programată să aibă loc în perioada 6 - 21 ianuarie, iar costurile acesteia se ridică la aproape 70.000 de dolari.

Adrian Ahriţculesei se va întoarce în România pe 24 ianuarie.

Adrian Ahriţculesei a cucerit și cel mai înalt vulcan din Asisa

Absolvent al Facultăţii de educaţie fizică şi sport din Timişoara, alpinistul lucrează ca optometrist la o firmă din Petroşani.

"Circuitul celor 7 vulcani" presupune escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente, iar Adrian Ahriţculesei a reuşit să cucerească vârfurile Damavand (5.609 metri) - Iran, Asia, Mount Giluwe (4.367 m) - Oceania şi Australia, Pico de Orizaba (5.636 m) - America de Nord, Elbrus (5.642 m) - Europa, Ojos del Salado (6.893 m) - America de Sud, Kilimanjaro (5.895 m) - Africa, ultimul fiind Mount Sidley - Antarctica (4.285 m).

Potrivit Agerpres, prima femeie din România care a reuşit acest circuit a fost Crina "Coco" Popescu, în anul 2012, când avea doar 16 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE