Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un iceberg uriaș s-a desprins de Antarctica. Ce spun cercetătorii britanici despre fenomen

Un iceberg uriaș, de dimensiunea orașului Londra, s-a desprins duminică de Antarctica. Blocul de gheață de peste 1.500 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză duminică, însă fenomenul nu a fost cauzat de schimbările climatice, spun cercetătorii britanici.

Cu toate acestea, Antarctica suferă de pe urma efectelor încălzirii globale, anul trecut înregistrându-se temperaturi record.

Desprinderea bucății uriașe de gheață a fost observată duminică de oamenii de știință britanici, în condițiile în care fenomenul s-a produs în apropierea unei stații de cercetare. Totuși, ruptura nu poate fi pusă pe seama încălzirii globale.

Dominic Hodgson, glaciolog: „Nu are legătură cu vreo schimbare în atmosferă sau temperatura oceanului. Motivul este important, este o desprindere de mari dimensiuni pentru Antarctica. Vedem periodic astfel de evenimente, cât despre bucata de gheață, stația noastră era situată chiar pe bucata care s-a desprins. Deci, dacă nu am fi mutat stația de cercetare acum câțiva ani, am fi fost acum în situația în care stația ar fi plutit.”

În 2022 întinderea gheții a atins cel mai scăzut nivel

Stația de cercetare a fost mutată în 2016 cu aproximativ 20 de km, după ce oamenii de știință au obsevat, timp de zece ani, evoluția fisurilor mari din gheață. În februarie 2022, întinderea gheţii a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în 44 de ani de observaţii prin satelit, potrivit raportului anual al programului european Copernicus privind schimbările climatice.

Dominic Hodgson, glaciolog: „Mai multe bucăți de gheață desprinse în nordul continentului sunt cauzate de schimbările climatice. Dar aceasta este situată mai spre sud. Și este mai rău, acolo temperatura este sub zero grade.”

În februarie 2021, în aceeași zonă, un iceberg de 1.270 de km pătrați și 150 de metri grosime s-a desprins din suprafața de gheață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE