Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertizare ANM: Vremea se va răci pentru următoarele zile. Cod portocaliu de ninsoare în trei județe

Vremea rea face probleme în mai multe țări din Europa. Furtuna Karlotta a afectat Spania, Portugalia şi Franţa. Meteorologii avertizează că și în România temperaturile vor scădea în aceste zile, vor fi ploi abundente, iar la altitudini de peste 1.400 de metri, va ninge.

Raul Ilea, meteorolog ANM: ”Informarea meteorologică vizează precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului îndeosebi în nordul, centru și estul țării, unde vor fi cantități de apă de 15-25l/m² iar în Carpații Oriental și Trecători, noaptea de astăzi spre mâine, în Transilvania și Moldova vor fi precipitații sub  formă de lapoviță și ninsoare. Spuneam mai devreme de o avertizare meteorologică ce conține un cod galben și un cod portocaliu. Codul galben vizează precipitații însemnate cantitativ și ninsori la peste 1.400 m, zonele vizate fiind vestul și sud-estul Transilvaniei, precum și Carpații Occidental și Meridionali. Ne referim aici la cantități de precipitații de 25-30l/m² și izolat de 40l/m² iar la peste o 1.400m la munte va ninge și se va depune strat de zăpadă.”

Cod portocaliu de ninsoare în trei județe

Meteorologul ANM, Raul Ilea, a mai menționat și că va intra în vigoare un cod portocaliu de ninsoare în mai multe județe.

De asemenea, un cod portocaliu în vigoare de astăzi, de la ora 10:00 și până diseară la ora 20:02 se referă la ninsori abundente și depunere de strat de zăpadă consistent în județele Hunedoara, Alba și Sibiu și în principal mă refer în zona montană a acestora. Tot aici, în aceste regiuni, vor fi cantități de apă de 50-70l/m² de asemenea, de vremea rea nu scăpăm nici pentru ziua de mâine, pentru că avem în vigoare cel de-al 2-lea mesaj cod galben de atenționare meteorologică până mâine seară, la ora 20:00 ce vizează Moldova și nord-estul Munteniei, cu ceva intensificări de vânt și rafale de 55-65km/h.”

Conform ANM, începând din 13 februarie, ora 10:00, şi până în dimineaţa zilei de 14 februarie, pe fondul unei informări meteo, temporar, vor fi precipitaţii îndeosebi în nordul, centrul şi estul ţării, unde se vor acumula cantităţi de apă în general de 15 - 25 l/mp. De asemenea, vor fi ploi, ce vor avea şi caracter de aversă.

În Carpaţii Orientali şi, trecător în noaptea de marţi spre miercuri în Transilvania şi Moldova, se vor semnala precipitaţii şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Marţi, vântul va avea intensificări temporare în regiunile vestice şi sud-vestice, iar spre seară şi noaptea şi în cele estice, cu viteze de 45 - 55 km/h.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE